Slovenija
9 ogledov

Prve protidobave iz posla s Patrio že sklenjene

patria Žurnal24 main
V sklopu sistema protidobav, dogovorjenega ob nakupu 135 oklepnikov Patrie, je bilo od začetka leta sklenjenih več pogodb, v 10 letih pa naj bi sklenili za 232 milijonov evrov poslov.

Konkretnih številk kljub temu ni mogoče izdati, saj gre za poslovno skrivnost, je povedala odgovorna za protidobave na ministrstvu za obrambo Simona Munda. Doslej so pogodbe sklenili v kovinski industriji, gradbeništvu in elektroniki, medtem ko je v pripravi še posel s področja turizma, je pojasnila. V 10 letih naj bi tako sklenili za 232 milijonov evrov poslov.

Finska družba Patria, ki bo Sloveniji dobavila 135 oklepnikov 8X8, skupaj z DDV vrednih dobrih 278 milijonov evrov, je dogovore s slovenskimi podjetji začela še pred podpisom pogodbe z obrambnim ministrstvom konec lanskega leta, slednje pa je program protidobav začelo na začetku letošnjega leta, je povedala Munda.

Nakup Sloveniji že prinaša koristi

Po njenih besedah nakup oklepnikov tako slovenskemu gospodarstvu že prinaša koristi, saj jim je doslej uspelo realizirati nekaj več pogodb, kot so načrtovali. Koliko poslov in v kakšni višini, ni želela izdati, češ da gre za poslovno skrivnost. Pojasnila je, da naj bi Slovenija v 10 letih sklenila za 232 milijonov evrov protidobav, od tega 30 odstotkov v sklopu sodelovanja pri proizvodnji oklepnikov, 70 odstotkov pa z izvozom slovenskih izdelkov na Finsko.

Nekatera podjetja sistema protidobav ne poznajo
Ker nekatera slovenska podjetja načina delovanja sistema protidobav še ne poznajo, ministrstvo za obrambo na različnih delavnicah pojasnjuje principe sklepanja tovrstnih poslov. Tako je Munda danes spregovorila več kot 40 predstavnikom različnih slovenskih in finskih podjetij, ki so se udeležili delavnice kovinske in kovinsko-predelovalne industrije o možnostih sodelovanja pri oddajanju del slovenskim poddobaviteljem.

Morda bodo podjetja kak konkreten nov posel sklenila prav danes, saj so po dopoldanski predstavitvi finskih podjetij v popoldanskem delu delavnice, ki jo v Ljubljani pripravljata družbi Patria in Rotis, predvidena individualna srečanja, je poudarila. Patria je namreč povabila svoje poslovne partnerje v Slovenijo, da bi se ti srečali s potencialnimi slovenskimi dobavitelji, je zapisano na vabilu. Kot je še povedala Munda, je med slovenskimi podjetji za sodelovanje v sklopu dogovorjenih protidobav s Patrio veliko zanimanja. Še največ ga je v avtomobilski in kovinski industriji, čeprav imajo enak dostop vse panoge, je še izpostavila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.