Slovenija
33 ogledov

Prvega ne pozabiš

Skok v mrzlo morje
1/2
Nino Cokan
Prvega januarja ob 14. uri bodo pogumni znova skočili v zimsko morje; menda je pri prvem takem skoku občutek podoben, kot pri prvem seksu. Težko ga pozabiš.

Prvega januarja triatlonec Nino Cokan znova vodi organizacijo prireditve novoletni skok v morje, ki poteka pod okriljem Športnega društva Povodni mož. Tako kot lani bodo vsi tisti, ki bodo zbrali pogum, v hladno morje skočili na portoroški plaži Meduza. Od kod sploh ideja za dogodek? „Ideja je nastala ob klepetu in ugibanju kaj res norega in nevsakdanjega lahko storimo za novo leto, da si bomo zapomnili prek celega leta,“ razlaga Nino Cokan. Zdaj pridejo na novoletni skok v morje ljudje iz vse Slovenije, prej pa se je po njegovih besedah zbrala le peščica domačinov in „norcev“ iz Ljubljane in Celja. Ali se pred kopanjem v zimskem morju „pogrejejo", s kakšnim kozarčkom? „Ne, pogreti se pa res ni treba z alkoholom, večina ga ima sicer v krvi že od žuranja in proslavljanja novega leta. Potrebno je imeti le pogum,“ smeje dodaja sogovornik. Sicer pa je za vse udeležence organizirano skupinsko ogrevanje z izbranimi vajami.

Pljučnice ne bo

Kaj pa svetuje tistim, ki razmišljajo, da bi se dogodka udeležili prvič in se na primer bojijo, da bodo staknili pljučnico, če se bodo takole opogumili? „Pljučnico bi samo s skokom v vodo težko dobili, saj se pred odhodom v vodo dobro ogrejemo, ob izhodu iz mrzle vode pa se je potrebno res čim prej preobleči, se pogreti in spiti kakšen čaj ali dva, da telesu povrnemo toploto. Dolge gate, dodatni šal, dve majice in topla kapa so pomembni pripomočki po plavanju. Pozitivni efekt novoletnega skoka v mrzlo morje je ta, da se po parih minutah namakanja v mrzli vodi, telo odloči, da mrzloto ignorira in takrat telo pade v evforijo, ki jo lahko zadržuje tudi do deset minut. Evforija pa pomeni, da se lahko dereš, skačeš na glavo, špricaš ostale in se vedeš res neumno (vse to ti je oproščeno), ko te iz obale gledajo ljudje oblečeni v jakne in pokriti s šali in kapami,“ razlaga Cokan.

Posebna priprava ni potrebna

„Prva in najbolj pomembna stvar je, da se vsak, ki se odloči za skok, na silvestrovo žura tako, da se 1.januarja še zbudi do 11. ure in s prijatelji oddrvi v Portorož. To je bistvenega pomena. Posebna priprava ni potrebna, so pa obvezne kopalke, brez katerih se lahko moškim zgodi, da gredo v vodo moški in pridejo ven ženske. Tega res ne želimo videti, saj je na dogodku ogromno fotografov. Takšne slike bi lahko namreč marsikomu spremenile življenje... Po preoblačenju v kopalke in dodatnem ogrevanju je potrebno poslušati še zadnja navodila organizatorja in ne brezglavo hiteti proti morju in pomolu. Ob kratki molitvi in spominu na vse prijatelje in znance, posebej ožje družinske člane pa nastopi trenutek resnice. Dobesedno zadnje sekunde pred skokom je potrebno iz sebe izpustiti še zadnji živalski krik, zapreti oči in upati na najboljše. To najboljše seveda nikoli ne pride. Pride pa neverjetno hladen občutek, ki se spremeni v dobesedno gorenje telesa. „Aaaaaaaaaaaa, je še najmanj, kar lahko izustimo; včasih pa nekateri le še odpirajo usta, glas je pobrala nizka temperatura morja...Tisti z več maščobe se včasih sladko smejijo, suhci pa drgetajo in se tresejo ter na silo kažejo nasmejana lica (vsi pa vemo za kaj gre). Prav vsem pa je super in nekateri to še večkrat ponovijo. Takrat telo že otopi in občutek je res odličen. Prvi novoletni skok v morje prinese poseben občutek. Skoraj tako, kot prvi seks. Prvega nikoli ne pozabiš pravijo in še res je,“ nam je še povedal Nino Cokan.

Portorož je bil sicer danes sončen, poln sprehajalcev, za tiste, ki se boste morda odločili za skok v hladno vodo, pa povejmo, da ima morje na površini blizu 12 stopinj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.