Slovenija
35 ogledov

Prvega poveljnika ni bilo iz zapora

10-02-2012 primopredaja Pahor - Janša Reuters
Na ločeni proslavi ob 24. obletnici prvega postroja Slovenske vojske slavnostni govornik Janša, prisoten tudi predsednik Pahor, medtem ko prvega vojaškega poveljnika Krkoviča ni bilo - ostal je v zaporu.

Prvak SDS Janez Janša je v nagovoru na prireditvi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob obletnici postroja SV dejal, da je bila pred plebiscitom enotnost med ljudstvom, ne pa v politiki. Dogodek tudi zdaj obeležujemo z več proslavami. Predsednik države Borut Pahor, ki se je udeležil obeh, si prizadeva, da bi prihodnjič proslavili enotno.

Predsednik SDS Janša je v slavnostnem nagovoru v Kočevski Reki poudaril, da današnji dogodek ni slavje, saj je prvemu poveljniku 1. specialne brigade MORiS Antonu Krkoviču preprečen prihod, ker da je po krivici zaporu.

Janša je spomnil na dogodke ob prvem postroju Slovenske vojske. Tisti, ki so tedaj zavrnili nagovor slovenskih vojakov, po njegovih besedah sedaj prejemajo izjemne pokojnine, "tisti, ki je ta dogodek organiziral, pa je po krivici v zaporu".

Po njegovih besedah imamo danes tri različne prireditve ob obeležiti prvega postroja Slovenske vojske, "ker je bila slovenska politika takrat razklana in ker prihodnost, ki je sledila tem odločitvam, ni pripadla pogumnim".

Prvi postroj Slovenske vojske je bil po Janševih besedah signal, da je Slovenija sposobna zavarovati odločitev na plebiscitu.

Enotnost v Sloveniji je bila v času pred plebiscitom po Janševih besedah zelo velika med ljudstvom, ne med slovensko politiko. Da je bila politika res tako enotna kot se danes razlaga - in "žal tudi narobe piše v številnih publikacijah -, pa pišejo predvsem tisti, ki niso bili zraven".

Dejal je še, da je obletnica prvega postroja tako pomembna, da se mimo nje še ne more, vendar pa se uradne proslave prireja "za ograjami ali v dvoranah, skrivajo se pred ljudmi".

Bo četrt stoletja kasneje vendarle bolj enotno?

Pahor pa je v izjavi novinarjem spomnil, da bomo prihodnje leto poleg 25. obletnice prvih demokratičnih volitev praznovali tudi 70. obletnico konca druge svetovne vojne. Vprašal se je, ali bomo znali Slovenci oba dogodka razumeti ne le v luči preteklosti, ampak tudi v luči skupne prihodnosti. Zagotavlja, da se bo za slednje z vsemi močmi prizadeval.

Prepričan je namreč, da v sedanjih razmerah pri okrevanju države ne gre le za ekonomska vprašanja, ampak tudi za pomiritve duhov. Tako je sredi tedna povabil na pogovor predstavnika obeh veteranskih organizacij, ki sedaj ločeno praznujeta 17. december, dan prve postrojitve Slovenske vojske.

Dogovorili so se, da bi v luči enotnosti, sprave in pomiritve prihodnje leto v Kočevski Reki stala Slovenska vojska, da bi bili nanjo povabljeni vsi, ki so imeli karkoli s prvim postrojem SV, z ustanavljanjem in ustanovitvijo ter obrambo slovenske države in razvojem. "Da bi tu praznovali pogum, da bi naši zanamci vedeli, da je to datum, ki si ga morajo vtisniti v svoja srca z vedrino," je dejal Pahor.

Obe veteranski organizaciji so mu, pravi, zagotovili, da si bosta prizadevali, da bo prihodnje leto v Kočevski Reki dogodek, kjer bo še več besed pomiritve, sprave, enotnosti. "Nikoli v zgodovini čiste enotnosti ni bilo in je verjetno ne bo, a je treba k temu stremeti," je prepričan predsednik. V narodovi zgodovini so po njegovih besedah trenutki, ko je naša usoda odvisna od tega, ali bo v večji meri prevladala enotnost ali razdor.

Komentarjev 15
  • dragec 19:21 21.december 2014.

    Pa še to, prvi poveljnik, samozvani general, mešetar z orožjem, srednješolski gostilničar, brigadir - upokojen , posrednik denarnih tokov v najbolj organizirana stranko (po mnenju US), zapornik, žal ni prišel na postroj janševe vojske - kako to,da ga US ni izpustilo??????

  • benč 16:49 21.december 2014.

    Čeprav ni v zaporu, je še vedno obsojenec in kot takšen ne bi smel biti govornik in to še celo ob precedniku države! To ni le sramota za Slovenijo ampak za vso civilizacijo!

  • jezero 16:36 21.december 2014.

    Ta kolaborant, ljubitelj narodovega izdajstva staršev, deli Slovence lahko samo na poštene in na lopove. To je njegov doseg. In njegov doseg je volilna baza, ki obsega cca 7% vseh Slovencev. Z 7% glasov torej ne more deliti Slovencev; kot ...prikaži več ne more postati s temi glasovi predsednik vlade. Njegovi pol. nasprotniki imajo celo ustavno večino in on je trenutno še vedno pravnomočno obsojeni arestant. In kaj naj on deli? Lahko samo prisvojen denar. Tega pa ne bo storil.