Slovenija
24 ogledov

Prvega so poslali po faksu

prvi bilten
1/2
Uprava za zaščito in reševanje
Pred 20 leti je Uprava RS za zaščito in reševanje poslala prvi bilten o dogodkih in intervencijah. Prvemu jih je sledilo več kot 7.000.

Prvi bilten je izšel 18. aprila 1994 na pobudo tedanjega direktorja uprave Bojana Ušeničnika. Cilj biltena je bil na enem mestu kratko in jedrnato predstaviti državnim organom in javnosti, s kakšnimi nesrečami in intervencijami se vsak dan srečujejo. 

Biltene so najprej pošiljali po telefaksu in prešli na elektronsko pošiljanje takoj, kot je bilo mogoče. Danes ga tako pošiljajo na 153 elektronskih naslovov. Bilten je od samega začetka na voljo tudi na teletekstu nacionalne televizije in od leta 1999 na spletnih straneh uprave.

Od informacij o požarih do raznih najdb

Poglavitni vir informacij v biltenu so informacije, sporočene na klic v sili 112, ter informacije reševalnih služb in drugih enot, ki intervenirajo ob naravnih in drugih nesrečah, sprejemajo pa  jih v 13 regijskih centrih za obveščanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Sprva so prevladovale informacije o požarih in eksplozijah, nato pa so postopoma dodajali informacije o onesnaženju okolja, hujših prometnih nesrečah in dogodkih ob vremenskih ujmah. Danes bilten zajema podatke o naravnih nesrečah, nesrečah v prometu, požarih in eksplozijah, onesnaženjih, nesrečah z nevarnimi snovmi, jedrskih in drugih dogodkih, najdbah neeksplodiranih ubojnih sredstev, motnjah oskrbe in poškodbah objektov ter tehnični in drugi pomoči. Del biltenov so tudi opozorila na nevarnost, predvsem vremensko pogojeno. 

Pripravili več kot 7.000 biltenov

V 20 letih so izdali več kot 7.000 izvodov dnevnoinformativnega biltena. Zaradi sprotnega seznanjanja javnosti na dan izideta jutranja in večerna izdaja biltena. Ob večjih naravnih nesrečah izidejo tudi izredni informativni bilteni. V času, ko je Slovenijo ohromil žled, so med 30. januarjem in 15. februarjem izdali 11 izrednih biltenov. 

Zadnjih devet let je v uporabi elektronski način zapisovanja dogodkov, kar je omogočilo avtomatiziran način pisanja dnevnoinformativnih biltenov, z razvojem tehnologij pa tudi takojšnje spremljanje dogodkov prek spleta. Od leta 2005 so tako v biltenih navedli že več kot 77.500 dogodkov. Bilten je dostopen na spletni strani uprave

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.