Slovenija
36949 ogledov

Prvi banki dvignili obresti na depozite, ponujata stokrat več kot druge

Denar, evri, štetje denarja
1/2
Boštjan Tacol
Banke kasirajo že več, dajejo pa ne, razen dveh. Obresti na kredite so se namreč že občutno zvišale, za depozite pa ostajajo blizu ničle, a se bo to, kot kaže, že kmalu spremenilo. Prvi dve banki sta v teh dneh že občutno dvignili obresti na depozite in ponujata 110-krat več kot nekatere druge.

"V začetku januarja 2022 je v UniCredit Banka Slovenija redna ponudba za fiksno kreditno obrestno mero za stanovanjsko posojilo z odplačilno dobo 20 let, znašala 2,15 %. Konec meseca januarja smo jo znižali na 1,90 %, danes znaša 3,20 %," so nam pojasnili v Unicredit banki. Obrestna mera se je tako zvišala za 68 odstotkov.

V NLB je nespremenljiva obrestna mera za stanovanjski kredit zdaj 3,10 %, spremenljiva pa 1,75 % + šestmesečni euribor. Na vprašanje, koliko višja je zdaj kot v začetku leta pa odgovarjajo, da se je "nekajkrat znižala kot tudi zvišala". 

"Pri kreditih s fiksno obrestno mero se obrestna mera giblje od 2,75 % naprej, pri kreditih s spremenljivo obrestno mero pa se ta giblje od 6-mesečnega euriborja + 1,25 % naprej," pa pravijo v NKBM.

V Gorenjski banki dajejo posojila s fiksno obrestno mero na največ deset let, obrestna mera za sto tisoč evrov na dvajset let je 6- mesečni euribor +1,30 %.

V Delavski hranilnici je obrestna mera za sto tisoč evrov posojila na 20 let zdaj 3,30 odstotka in se je zvišala za 1,1 odstotke točke, spremenljiva obrestna mera pa je euribor plus 1,45 odstotka in se je znižal za 0,15 odstotne točke.

V DBS je fiksna obrestna mera tri odstotke, variabilna pa 6-mesečni euribor + 1,55 odstotka. V začetku leta še niso imeli ponudbe fiksnih obrestnih mer, pribitek v je v primerjavi z začetkom leta nespremenjen.

Evropska centralna banka, ki določa osnovne pogoje na bančnem trgu, je že občutno dvignila obresti, zelo verjetno se bodo kmalu spet dvignile. Obresti za mejni depozit so zdaj 0,75 odstotka, od julija 2012 so bile nič, od srede junija 2014 pa negativne, od septembra 2019 do julija 2022 celo -0,50 odstotka. Banke se na dvig obrestnih mer ECB odzivajo z dvigovanjem obresti.

V SKB ponujajo kredit za 3,40-odstotno fiksno obrestno mero ali variabilno s pribitkom 1,60 odstotka. "V SKB banki zaradi trenutnih ekonomskih razmer sledimo trendu poviševanja obrestnih mer. Z namenom obvladovanja obrestnih tveganj, smo višino obrestnih mer prilagajali zlasti na stanovanjskih kreditih, s fiksno obrestno mero," pravijo.

Za enoletni depozit 50 tisoč evrov pet evrov obresti, lahko pa tudi 550 ali celo tisoč

Kljub dvigom obrestnih mer za kredite pa banke z eno samo izjemo še niso občutneje dvignile obrestnih mer za depozite.

NLB, SKB in NKBM za enoletno vezavo 50 tisoč evrov ponujajo 0,01-odstotne obresti. To pomeni, da bi za enoletno vezavo dobili pet evrov obresti. DBS in Gorenjska banka ponujata dvakrat toliko, 0,02-odstotne obresti ali deset evrov obresti ob enoletni vezavi 50 tisoč evrov, Delavska Hranilnica pa 0,1 odstotka, kar je desetkrat več kot NLB in NKBM, a še vedno le 50 evrov obresti. Sparkasse ponuja 0,3-odstotne obresti, v zadnjem letu so jo zvišali za 0,27 odstotnih točk, nove stranke pa lahko dobijo enoodstotne obresti. 

Pred dnevi, 16. septembra, je obresti na depozite dvignila Addiko bank, ki za enoletni depozit zdaj ponuja kar 1,1-odstotne obresti. V tem primeru bi varčevalec dobil kar 550 evrov obresti ali 545 evrov več, kot če bi denar vezal v prvi skupini bank z najnižjimi obrestmi.

Unicredit je obrestne mere za depozit dvignila na 0,90 odstotka oziroma na odstotek, če depozit skleneš prek spletne banke, kar je stokrat več, kot so ponujali doslej, še v torek je bila obrestna mera 0,01 odstotka. Nove stranke, ki odprejo transakcijski račun s paketom Aktivni ali Brezmejni, pa pri njih zdaj za depozit dobijo celo 2-odstotne obresti. 

Trenutno se zelo splača depozit z variabilno obrestno mero 

Z rastjo euriborja je zanimiva tudi ponudba depozita z variabilno obrestno mero, tako NKBM ponuja depozit s spremenljivo obrestno mero euribor + 0,01 odstotka. Šestmesečni euribor trenutno znaša 1,737 odstotka, kar pomeni, da je obrestna mera 1,747 ali trenutno rekordna ponudba na trgu. Če upoštevajo 3-mesečni euribor, pa je obrestna mera za depozit 1,076 odstotka. 

Že kmalu se obetajo novi dvigi

Vse banke sicer pravijo, da spremljajo razmere na trgu. "Zaenkrat dvig depozitnih obrestnih mer še ni predviden, bomo pa razmere še naprej skrbno spremljali in ob nadaljnji rasti obrestnih mer postopno prilagodili tudi depozitne obrestne mere," pravijo v Delavski hranilnici.

"Glede na prihajajoči mesec oktober, ki je mesec varčevanja, se pripravlja nova ponudba z še ugodnejšimi obrestnimi merami, kot spodbuda prebivalstva k varčevanju," pa pravijo v Sparkasse.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 18
  • bobubob 08:51 10.november 2022.

    Banka, ki živi od razlike med pasivno in aktivno obrestno mero bi morala pridobivati varčevalce z neko realno pozitivno obrestno mero in ne z žalitvijo ljudi/komitentov, ki so še vajeni karkoli prihraniti. Torej danes 8% ali več. S svojimi strokovnjaki ...prikaži več bi morala iskati poslovne priložnosti med zasebnim podjetništvom in kreditirati inovativne projekte z visoko dodano vrednostjo (in seveda z visokim tveganjem). A banke v EU sploh niso banke, kot kovid 'cepivo' ni cepivo. So mafijska orodja.

  • jakec1575 09:59 22.september 2022.

    S krediti pocakajte do maja 2023. Ni za kaj.

  • rd2dmk2 08:12 22.september 2022.

    invlacija na ravni EU je 10%, banke pa 1%... to boste pridobili.. kdor je minimalno pameten bo ves denarvzel ven iz sistema.. in storniral vse njihove traparije, spletne banke, mobilne banke itd. pa vse kartice.. in za konec zveza potrošnikov ...prikaži večov slovenije, pa naj začne akcijo in državljani tudi.. če plačam z gotovino mi pripada popust.. se vi zavedate, kolk služijo vsi posredniki za brezgotovoinsko poslovanje. in v tem času, se lahko cene tudi znižajo, če se ne posluje z provizijami.