Slovenija
5 ogledov

Prvi četrtini že trda prede

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
V Svilanitu je 128 delavcev dobilo obvestilo o odpovedi zaposlitve. “Obvestilom bodo sledile odločbe z enomesečnim odpovednim rokom,” je dejala Nevenka Kregar, predsednica sindikata Lastovka.
 

Ugodno za lastnike

Kr itično. Do likvidacije je kritičen Anton Rozman, sekretar sindikata tekstilno-usnjarske predelovalne industrije. Pravi, da se lahko v njej podjetje znebi zaposlenih, posle pa prenese na drugo družbo: “Razvoj kolekcij obdrži, proizvodnjo pa prenese na cenejše podizvajalce.”

Med delavci, ki bodo zaradi začete likvidacije podjetja nepreklicno izgubili službo v tovarni, pa po njenih besedah za zdaj ne bo mater samohranilk, delavcev, katerih partner je že na zavodu za zaposlovanje, in delavcev s posojili. Če sta v Svilanitu zaposlena dva iz iste družine, bo za zdaj službo izgubil le eden. Kregarjeva je dodala, da se uprava za zdaj “drži zakonov”.

Uprava tovarne je že prejšnji teden objavila, da bo 150 delavcev izgubilo delo konec aprila, še sto pa do konca leta. V Svilanitu je sicer zaposlenih 480 delavcev. Direktorice Mojce Šubic včeraj ni bilo v podjetju, prejšnji teden pa je dejala, da bodo v prvi fazi likvidacije zmanjšali obseg proizvodnje, do konca leta pa podjetje ukinili.

Poskušali bodo pomagati
V stiku s podjetjem je že Urad za delo Kamnik, vodja Karmen Potočnik pa je povedala, da so jim že poslali seznam prostih delovnih mest. “Svilanit je eno od redkih podjetij, ki so še obstala v tekstilni industriji. V teh poklicih ni veliko povprašavanja, zato se bodo morali delavci preusmeriti,” je dejala in zagotovila, da jim bo urad pri tem priskočil na pomoč. Dodala je, da je “največ težav pri tistih delavcih, ki niso še nikoli v življenju iskali zaposlitve”. Na kamniškem uradu je bilo konec februarja prijavljenih 663 brezposelnih.

Podjetje o odpuščanju sicer ni obvestilo Območne enote Rdečega križa Kamnik, a sekretarka Lidija Zagorc pravi, da bodo ob večjem številu upravičencev zanje poskrbeli, čeprav je “včasih hrane malo manj, včasih pa malo več”.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.