Slovenija
148 ogledov

Prvi dan predčasnega glasovanja zaznamovala nizka udeležba

Trojni referendum Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Predčasno glasovanje je možno še danes in jutri.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je v torek, 22. novembra, na prvi dan predčasnega glasovanja o treh zakonodajnih referendumih - o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija - udeležilo 15.202 volivk in volivcev oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Podatek se sicer nanaša o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej.

Na prejšnjih referendumih je bila prvi dan predčasnega glasovanja udeležba višja

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija 2021 je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 24.707 volivcev oziroma 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oziroma 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oziroma 1,73 odstotka volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volivk in volivcev oz. 4,96 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2021 pa je bila 46,46-odstotna, kar pomeni, da je glasovalo je 789.192 volivk in volivcev.

Predčasno glasovanje sicer poteka še danes in jutri od 7. do 19. ure. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami. V Ljubljani je namreč 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču. To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora volivec oziroma volivka v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej, torej trikrat, če želi glasovati o vseh treh referendumih. V skladu s tem, za katerega od referendumov se volivec podpiše v volilni imenik, nato prejme ustrezno glasovnico oziroma več glasovnic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.