Slovenija
338 ogledov

Prvi dan, prve žrtve

Brnik vojna Tone Stojko/Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vojna za Slovenijo se je začela 27. junija 1991 ob 1.15 ponoči. Prvi dan je prinesel prve žrtve.

Protiletalska oklepna baterija JLA je ob 1.15 prestopila državno mejo pri Metliki. Kolono oklepnikov je sestavljalo 12 bojnih oklepnih vozil in več tovornjakov. Ustavila jih je barikada v Pogancih. Razmere so se zaostrovale in padli so prvi streli. Ob 10.30 je kolona nadaljevala pot proti Ljubljani, ki pa ji jo je preprečila cestna zapora pri Medvedjeku.

Tanki proti Brniku

Iz vojašnice na Vrhniki je ob 2.40 proti Brniku krenil 1. oklepni bataljon, ki je prodiral v dveh kolonah. Pot so mu preprečevale improvizirane barikade avtomobilov. Koloni sta se odločili za ločeni poti proti Brniku. Prva je prodirala po avtocesti in ljubljanski obvoznici ter nato skozi Trzin in Mengeš. Druga pa se je odločila za uporabo stare ceste, a se jim je pri tem zgodila neprijetnost. Ker je kolona napačno zavola v gozdove, je pri obračanju na cesti izgubila dva tanka.

Prvi tanki so prišli na letališče Brnik okoli 5. ure zjutraj in zavzeli okolico letališča. Do spopada enot teritorialne obrambe (TO) z JLA je prišlo ob 18. uri.

Prve žrtve

Trije oklepni transporterji so ostali v Trzinu. Proti večeru so se jim pridružili pripadniki diverzantskega odreda, ki so z dvema helikopterjema prišli na pomoč. Spopad s policijsko specialno enoto in teritorialno obrambo je trajal približno 20 minut. V spopadu so padli štirje vojaki JLA in pripadnik TO. Preostali vojaki JLA so se predali, vojaki diverzantskega odreda JLA pa so se umaknili proti Depali vasi, kjer so jih naslednji dan zajeli.

Napeto tudi na Štajerskem

Prvi dan vojne je bilo napeto tudi na Štajerskem koncu. Deset tankov se je v dopoldanskih urah iz Maribora odpravilo proti Šentilju. Kolono je ustavila branjena barikada v Pesnici. Okoli poldneva so jo začeli obstreljevati in jo zažgali. Pripadniki TO so v popoldanskih urah napadli tanke. Tankovsko kolono, ki je poskušala prodereti s hrvaške so ustavili na mostu čez Dravo, zaustavljena pa je bila tudi druga kolona, ki je v Sloveniji prišla pri Razkrižju. Zvečer je bil pri vasi Rigonce ustavljen poizkus vdora oklepne kolone JLA.

Komentarjev 1
  • 1111 09:37 27.junij 2011.

    ...s to vojno ste že dolgočasni...veliko boljše, bi nam bilo brez nje...očitno smo se borili, da nam vladajo bedaki in tajkuni nas siromašijo...W SLO! :(((((