Slovenija
24 ogledov

Prvi dan sedmina potrebnih podpisov

Portorož zbiranje podpisov Suzana Kos
Proti pozidavi. Civilna iniciativa nasprotuje dodatni pozidavi hudourniške grape pri Portorožu.

"Prvi dan smo zbrali sto podpisov občanov, potrebujemo jih okoli 720, hrepenimo po tem, da jih bomo v mesecu dni, koliko imamo na voljo, uspešni," pravi Marko Zorman, odvetnik in predstavnik civilne pobude za zeleni Kampolin.

Gre za naselje pri Portorožu, kjer del prebivalcev ne želi dodatne pozidave območja, pred sedežem upravne enote v Luciji pri Portorožu pa so danes začeli z zbiranjem podpisov za razpis referenduma, na katerem bi prebivalci piranske občine odločali ali se odloka o pozidavi lokalne hudourniške grape uveljavi ali ne. Podpise bodo pred sedežem upravne enote Piran zbirali do 6. februarja, in sicer vsak dan v času delovanja upravne enote, torej od osmih do 15-tih, ob sredah pa tudi popoldne.

Nasprotujejo že dve leti

Za razpis referenduma morajo v enem mesecu zbrati blizu 720 overjenih podpisov je povedal Zorman. Civilna iniciativa sicer že dve leti organizirano nasprotuje načrtom o pozidavi Kampolina.

Ob zbiranju podpisov pobude za vložitev zahteve za razpis referenduma so decembra lani že zbrali 984 podpisov in jih izročili občini. Tedaj je župan Peter Bossman očitke zavrnil in ocenil, da so številni podpisniki zavedeni.

Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, ki predvideva pozidavo Kampolina, je piranski občinski svet sicer sprejel lanskega novembra. Na območju, ki je v večinski lasti občine, lastnik tretjine zemljišča pa ljubljansko projektno podjetje DIB3, je predvidenih okoli 42 stanovanj in 125 parkirnih mest. Predstavniki iniciative, ki gradnji nasprotuje, si želijo, da bi zdaj neurejeno grapo, ki je tudi priložnostno divje odlagališče, revitalizirali in v njej uredili park.

Občinski odlok o ureditvi Kampolina pa pozidavo edine večje zelene doline na tem delu kraja. V iniciativi opozarjajo, da bi pozidava povečala degradacijo okoliša in poslabšala bivanjske razmere prebivalcev, trditvam, da bi bila nova stanovanja namenjena mladim družinam, ne verjamejo. Poudarjajo tudi, da je v občini s 17 tisoč prebivalci že zdaj evidentiranih osem tisoč stanovanj, gradnja novih počitniških stanovanj pa da ne prispeva k kakovosti življenja domačinov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.