Slovenija
31 ogledov

Prvi dan za bruce

študenti Boštjan Tacol
Danes je prvi študijski dan za okoli 19.500 brucev, kolikor jih je letos vpisanih v prvi letnik visokošolskega izobraževanja. Za marsikoga pa se je dan začel v prometni gneči.

Zaradi začetka novega študijskega leta danes lahko pričakujete povečan promet v okolici vseh univerzitetnih središč. Že od jutra predvsem iz Ljubljane poročajo o zastojih in zgoščenem prometu na obvoznicah. 

Igor Lukšič, ki opravlja tekoče posle visokošolskega ministra, je v poslanici študentom položil na srce, da vstop v svet znanosti pomeni tudi odgovornost do znanja in izkušenj generacij, ki jih posredujejo univerze.

Še posebej je pozdravil brucke in bruce, ki bodo prvič prestopili prag fakultete. Študij pomeni tudi možnost, da se oplemeniti lastno znanje, ki po njegovih besedah ni samo prebiranje knjig, ampak "izgrajevanje lastne identitete".

Najprej je čas za zabavo

Univerza v Ljubljani sicer tradicionalen sprejem za bruce in njihove starše pripravlja na Prešernovem trgu; bruce bodo pozdravili rektor Radovan Stanislav Pejovnik z dekani, ljubljanski župan Zoran Janković in predstavniki študentov.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravljata tudi Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

"Ej, sori. Kje je moj faks?"

Številne študentske organizacije bodo v prvih dneh še posebej dejavne pri pomoči novim študentom, ki se šele privajajo bivanja v novem okolju, načina prehranjevanja z boni ali pri lociranju svojih izobraževalnih ustanov.

V Zagrebu morajo plačati

Precej burno se je novo akademsko leto pričelo v Zagrebu. Del študentov Filozofske fakultete je namreč začel z blokado referata fakultete. Na ta način izražajo nezadovoljstvo, ker bodo morali plačati vpis v drugi letnik študija, kljub obljubam fakultete in hrvaškega ministrstva za izobraževanje, znanosti in športa, da bo vpis za vse študente, ki so izpolnili obveznosti prvega letnika, brezplačen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.