Slovenija
138 ogledov

Prvi deli arhiva na spletu

Arhivi, ki so bili desetletja tajni, se počasi odpirajo javnosti. Žurnal24 main
Na spletu je objavljen prvi del arhivskega gradiva nekdanje tajne službe SDV.

Na spletu je trenutno dostopnih 10.000 strani od nekaj manj kot pet milijonov strani arhivov SDV. Objavljeni so programi dela, letna poročila, poslovniki, navodila o administrativnem poslovanju, tehnike in načini prisluškovanja in zgodovina varnostno-obveščevalne službe 1942–51.

Direktor arhiva Bojan Cvelfar ocenjuje, da je najzanimivejši sklop gradiva evidenca dosjejev nadzorovanih oseb. Ohranjenih je 4.000 dosjejev, je povedal na današnji novinarski konferenci. Po digitalizaciji po njegovih besedah kar kličejo gradiva, ohranjena na mikrofilmih in žepkih, ker so v slabem stanju. Poleg tega bi digitalizacija po njegovem mnenju tudi strokovnjakom olajšala postopke pri iskanju in dostopnosti do gradiv.

Cvelfar je poudaril, da gre po obsegu gledano danes za majhen, a simbolno velik korak. "Glede na to, da živimo v digitalni dobi, želimo v arhivu zainteresirani javnosti približati gradivo nekdanje SDV na način, ki je v tem trenutku pričakovan, namreč prek svetovnega spleta," je dejal. Temeljni cilj je tako poenostaviti in povečati dostopnost tega gradiva, seveda z upoštevanjem omejitev glede varstva občutljivih osebnih podatkov, ki jih predvideva zakonodaja.

Potrebovali bi pol milijona evrov

Kako hitro bo ta cilj uresničen, je odvisno predvsem od finančnih sredstev. Za digitalizacijo bi po Cvelfarjevih ocenah porabili okoli pol milijona evrov, izvedena bi bila lahko v treh, štirih letih. V kakšni meri oziroma obsegu, pa je odvisno tudi od zakonodaje. Nov zakon v tem pogledu nedvomno omogoča več, je prepričan.

Arhivska novela, o kateri utegnemo odločati na referendumu, dopušča anonimizacijo občutljivih osebnih podatkov, kar bi omogočilo objavo tudi tistih gradiv nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki jih zdaj ni mogoče objaviti.

Prav pri objavljanju tovrstnega gradiva je namreč veljavni zakon po navedbah Cvelfarja zelo restriktiven (med občutljive osebne podatke uvršča tudi politično in filozofsko prepričanje). Tako je zdaj mogoče objaviti le arhivsko gradivo, ki ne vsebuje občutljivih osebnih podatkov, iz drugih sklopov pa le drobce. SDS in drugi predlagatelji referenduma sicer menijo, da arhivska novela zapira arhive Udbe.

Komentarjev 9
  • KLOBO 17:10 28.februar 2014.

    Preurejal je tvojo mamo, lol !!

  • Marko Slovenia 15:46 28.februar 2014.

    btw RIP MERCATOR

  • Marko Slovenia 15:44 28.februar 2014.

    haha, spet so Vam dali kost za glodat, medtem ko se pufi višajo. OVCE BEEEEE