Slovenija
31 ogledov

Prvi delovni dan novih parlamentarcev

Državni zbor
1/10
Anže Petkovšek
Novoizvoljeni poslanci so se danes sestali na ustanovni seji, na kateri bodo potrdili svoje mandate in izvolili predsednika državnega zbora. Zapleti že na začetku.

Novoizvoljeni svetniki in svetnice državnega zbora prvič sedli v svoje klopi. Nagovoril jih je predsednik republike Borut Pahor. "Trud po naših najboljših močeh ni dovolj," si je sposodil citat W. Churchilla. Po njegovem si neuspeha v tem mandatu ne moremo privoščiti. Pri tem je dodal, da pomeni nespoštljivost do enega samega nespoštljivost do nas vseh. Poslankam in poslancem je zaželel veliko modrosti in potrpežljivosti.

Mandatno volilna komisija je okrog 12. ure potrdila vse mandate novoizvoljenim poslankam in poslancem. A je mandat Janeza Janše še vedno pod vprašajem, saj je poslanec ZaAB Jani Möderndorfer napovedal, da bodo zahtevali sklic izredne seje mandatno-volilne komisije glede mandata Janše. Počakali pa bodo še na mnenje zakonodajno-pravne službe.

Jože Tanko (SDS) je takoj po potrditvi mandatov posebaj čestital Janezu Janši, ki da je bil v zadnjem času povsem diskreditiran. "Ker ni bilo fair playa ocenjujemo, da so bile te volitve nelegitimne. Janša je prejel z naskokom največ glasov v svojem okraju. Na teh volitvah je bil izvoljen kot edini politični zapornik v EU. Upam, da bo Janši omogočeno neovirano opravljanje poslanske funkcije." Tanko pravi, da se je nelegitimnost nadaljevala že takoj na začetku prve seje, ko parlametnarna večina ni podprla predloga, da mora mnenje o mandatno volilni komisiji podati zakonodajno pravna služba.

Matjaž Hanžek iz Združene levice pri tem poudarja, da gre ob potrditvi vseh mandatov za nesprejemljivo desjtvo, da si poslanci jemljejo več pravic, kot ostali državljani. "Vsak človek, ki kandidira za službo v javni upravi, mora predložiti potrdilo o nekaznovanosti. Za poslance pa to ne velja. V poslanskih klopeh lahko sediš brez težav. če hočemo, da bodo naše odločitve ljudje sprejemali, moramo zase uvesti še bolj stroge omejitve, kot veljajo za ostale ljudi.

Preden je komisija potrdila vse mandate, je prišlo do zapletov, izjave posameznih poslancev povzemamo v nadaljevanju.

"Ne pustite se sprovocirati!"

Jože Tanko, SDS: "Predlagali smo zavezo za potrjevanje mandatov v paketu. Ker nobena od strank tega ni podprla, v mandatno volilno komisijo nismo predlagali svojih članov. Glede na to, da zakon določa, da morajo vse poslanske skupine to storiti, predlagam prekinitev seje, da se do tega člena zakona opredeli zakonodajno pravna služba."

Predsedujoča ustanovitveni seji Marjana Kotnik Poropat je odgovorila, da ni potrebe, da dobijo mnenje zakonodajno pravne službe, pač pa da sledijo poslovniku. Vodje poslanskih skupin so nato sedli na sestanek, poslanec Veber pa je vsem poslanskim skupinam poslal dopis, s katerim jih je pozval naj imenujejo člane mandatno volivne komisije. Tanko je po preteku roka Vebra seznanil s tem, da ne namerava predlagati svojih članov. "Sestava MVK je po mojem mnenju zakonita in lahko opravlja svoje delo v skladu s poslovnikom. SDS ima v komisiji možnost sodelovati in glasovati na podlagi pooblastila vodje poslanske skupine. Predloga zato ne morem dati na glasovanje," se glasi obrazložitev.

Tanko se z obrazložitvijo ni strinjal, češ da je predsedujoča pomešala zastopanost in možnost zastopanja: "SDS v delovnem telesu nima članov, v tem organu ni zastopanja. Neprimerno je, da se že na začetku mandata neprimerno razlaga zakon o poslancih. Predlog je utemeljen. Ob silnih pravnih kapacitetah, tudi s pomočjo tistih, ki so nekoč svetovali zakonodajno pravni službi, naj se to razreši," s prstom Tanko uperi na Cerarja.

Predsedujoča ustanovni seji se nato vpraša: "Kaj če bi več poslanskih skupin tako delovalo? V tem primeru ne bi mogli izpeljati konstitutivne seje DZ." Tanko ji odgovarja: "Lepo vas prosim, da naše zahteve ne tolmačite s poslovnikom, ki s tem nima nobene povezave. Želimo strokovno stališče, to lahko da ZPS, zato jo pravzaprav imamo v DZ. Ne poskušajte kakorkoli izkrivljati naših zahtev. Če je to težko, bi prosil, da za mnenje vprašamo nekdanjega zunanjega sodelavca ZPS."

Predsedujoča še enkrat izpostavi, da ima  SDS še vedno možnost, da sporoči imena poslancev, ki bi sodelovali v komisiji. Janko Möderndorfer iz Zavezništva Alenke Bratušek pri tem izpostavi, da je mislil, da bodo poslanci vsaj prvo sejo začeli spoštljivo. "V resnici si je g. Tanko privoščil devet minut, da nas nadleguje z nečim, kar je v poslovniku jasno določeno." Predsedujočo ustanovitveni seji pozove, da se ne pusti sprovocirati.

Matjaž Han iz SD-ja: "Malo mi je nerodno, da že prvo sejo začenjamo na takšen destruktiven način. Ga. predsedujoča, ne bi bil rad v vaši koži, ampak g. Tanko mora narediti kar pač mora." Predsedujoča nato pove, da so dobili ustno mnenje zakonodajno pravne službe, pridobljeno v času, ko so dobili informacijo, da bo SDS poskušala prekiniti sejo glede vprašanja mandatno volivne komisije. "SDS ima še vedno  možnost, da v komisijo imenuje člane in s sejo nadaljujejmo."

"Interpretacija nas ne zadovolji," je nadaljeval Tanko. "Prva naloga predsedujočega DZ je, da se postopki izpeljejo brez sence dvoma. Zahtevamo pisno mnjene ZPS. Naše zahteve bomo izpolnili, ko bo čas za to, to pa ta trenutek ni."

Poslancu Jerneju Vrtovcu (NSi) se zdi zahteva SDS logicna. "Žal to ni dobra popotnica za DZ." Na vprašanje, če bo 89 poslancev postalo ujetnik enega pravi, da je to težko reči na prvi seji, da pa je početje SDS povsem nekonstruktivno. Julijana Bizjak (Desus) o zahtevi SDSs: "To je tako, kot bi jaz zdravniku rekla, naj me pregleda, potem pa bi ga tožila, ker me je pregledal."

Vinko Gorenak (SDS) poudarja, da bodo zelo pazili na dogajanje. "Točke o odvzemu mandata Janeza Janše ni na dnevnem redu. Je pa res, da je zanos SMC tak, da mislijo da lahko izglasujejo, da bo jutri 35 stopinj Celzija." Gorenak doda, da je tolikšno število novih obrazov dvorezen. "V urejenih demokracijah je običajno 50 odstotkov poslancev, ki se zamenjajo, že veliko."

Naprej glede predsednika

Po potrditvi poslanskih mandatov bodo na ustanovni seji DZ sledile volitve novega predsednika DZ. Iz SMC so v sredo pozno zvečer sporočili, da za to mesto predlagajo podpredsednika zmagovalne stranke minulih volitev Milana Brgleza. Še ta teden je bilo sicer predvideno, da bo kandidat prvak DeSUS Karl Erjavec, a si je ta nato premislil.

Ustanovno sejo sedmega sklica DZ v samostojni Sloveniji sicer do izvolitve novega predsednika DZ vodi najstarejša poslanka v tem mandatu, to je poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat.

Po potrditvi dnevnega reda bo DZ najprej oblikoval mandatno-volilno komisijo, ki se bo sestala takoj po imenovanju med prekinitvijo plenarne seje. Komisija bo pregledala poročilo o izidu volitev, potrdilo o izvolitvi poslancev in morebitne pritožbe. Zoper odločitev volilne komisije se namreč lahko pritoži kdorkoli od kandidatov ali predstavnikov list, ki so sodelovale na predčasnih volitvah.

Za predsednika parlamenta potrdili Brgleza

Za predsednika državnega zbora so poslanci s 66 glasovi izglasovali Milana Brgleza, le en poslanec je glasoval proti. 19 poslancev pa je na tajnem glasovanju oddalo neveljavne glasove. Brglez je ob tem povedal, da izraža željo in voljo po iskrenem sodelovanju z vsemi, predvsem z opozicijo: "Pred mano velika odgovornost, čeprav jo delimo vsi, mesto predsednika predstavlja točko vladavine ljudstva, ki jo je treba predstavljati z dialogom in strpnostjo. Obljubljam odprtost za dialog, spoštovanje, ne bom poučeval kako se je treba obnašati".

Ustanovno sejo novega parlamenta po napovedih spremlja shod Odbora 2014 pred stavbo DZ.

Komentarjev 91
  • pjosko 00:35 08.avgust 2014.

    ne ne razumem...razlozi prosim...

  • pjosko 00:34 08.avgust 2014.

    ma dejmo no..milana vlecete po zobeh...se v avto ne zna sest..se je hotu odpelat pa se je usedu na sovoznikov sedez...milan milan..si kakga prevec ruknu?samo neko nebulozno zgodovino skoz predavajo...

  • janez 01:54 03.avgust 2014.

    Miro Cerar, socialist brez vizije in programa.Video:http://youtu.be/JsZAJ6PuSO8