Slovenija
26 ogledov

Prvi ekonomist ECB o grškem dolgu

Jürgen Stark prestrukturiranje večstomilijardnega grškega javnega dolga, ki dose Žurnal24 main
Prestrukturiranje večstomilijardnega grškega javnega dolga, ki dosega 160 odstotkov BDP, bi bil recept za katastrofo, je dejal glavni ekonomist Evropske centralne banke (ECB) Jürgen Stark.

"Iluzija je, če verjamete, da bi prestrukturiranje, znižanje donosnosti obveznic za upnike ali drugi podobni ukrepi pomagali rešiti grške težave," je na konferenci, ki jo je v bližini Aten organiziral britanski tednik The Economist, povedal Stark.

S tem se je odzval na torkove besede šefa evroskupine, luksemburškega premierja Jeana-Clauda Junckerja, ki je omenil možnost "mehkega prestrukturiranja" grškega dolga, čeprav ni pojasnil, kaj naj bi to pomenilo in kako bi se tak ukrep razlikoval od "bistvenega prestrukturiranja". Rešitev tako vidi v konsolidaciji javnih financ, saj bi prestrukturianje "uničilo grški bančni trg".

Nemčija bo pomagala, a pomagala bo le takrat, ko bo jasno, da se v teh državah res trudijo. To mora biti tudi dokazano.
Angela Merkel, nemška kanclerka

Po njegovem mnenju so govorice najverjetneje sprožili v Londonu in New Yorku, ki bi jim bil tak razvoj dogodkov pisan na kožo. Stark je zatrdil, da je Grčija solventna in da je njen dolg odplačljiv, če bo Grčija izvedla program reform, varčevalnih ukrepov in privatizacije "točko za točko".

Merklovo zmotil tudi dopust
Ostre besede so na račun Grčije in drugih južnoevropskih članic območja evra v torek zvečer letele tudi iz ust nemške kanclerke Angele Merkel. Na strankarskem shodu se je obregnila ob zgodnje upokojevanje in dolge dopuste v državah, kot so Grčija, Portugalska in Španija.

"Ne gre zgolj za to, da se države ne bi smele preveč zadolževati. Gre tudi za to, da ljudje v državah, kot so Grčija, Španija in Portugalska ne morejo iti prej v pokoj kot v Nemčiji. Vsi bi se morali vsaj približno enako potruditi. Ne moremo imeti skupne valute, potem pa imajo delavci v eni državi veliko dopusta, v drugi pa zelo malo," je dejala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.