Slovenija
85 ogledov

Prvi epilog v primeru brezplačnikov

Lasbaher (desno) je največkrat odgovoril, da ne bo odgovarjal. (Foto: Benjamin K Žurnal24 main
Dočakali smo prvi razplet primera na sodišču zaradi člankov v brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres. Nekdanji direktor brezplačnika Slovenski tednik Andrej Lasbaher dolguje opravičilo, zaradi česar je moral spet registrirati domeno slovenski-tednik.si.

Polčetrto leto pravdanja med Alešem Musarjem, direktorjem S. T. Hammer, in Andrejem Lasbaherjem se je končalo s poravnavo. Lasbaher je navedbe o možu informacijske pooblaščenke preklical in se zanje opravičil. Kot poroča Delo, gre za prvi primer razpleta v tožbah, ki so jih spodbudili članki v brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres.

V mediaciji sta se udeleženca dogovorila, da bosta s poravnavo končala vse sodne spore, ki so se začeli zaradi objave članka Musarja čaka 22 milijonov? marca 2008 v Slovenskem tedniku. Sodišče je sicer predlani razsodilo, da mora Lasbaher v več časnikih na lastne stroške preklicati trditve iz članka, temu pa je potrdilo tudi višje sodišče. Vseeno sta pred tedni sklenila drugačen dogovor.

Spet registriral domeno

V skladu s tem dogovorom je Lasbaher opravičilo in preklic neresničnih trditev v Demokraciji objavil 12. januarja, štiri dni pozneje pa je njegovo podjetje Agencija 25 registriralo domeno slovenski-tednik.si ter objavilo dogovorjene dokumente in opravičilo. Z mediacijo se je končala tako odškodninska tožba (Musar je zahteval 11.660 evrov zaradi kršitev osebnostnih pravic) kot tudi trije drugi postopki, ki jih je sprožil Musar, in še trije, ki sta jih sprožili v spornem članku omenjeni družbi S. T. Hammer in Strenia (zdaj Strenia IND).

Novinarji, ki niso obstajali

Musar je maja 2008 vložil tožbi proti novinarju Vidu Vidcu ter Lasbaherju kot odgovornemu uredniku Slovenskega tednika. Vročitev tožbe Vidcu na naslovu Slovenskega tednika ni bila uspešna, saj se je pošta vrnila na sodišče, ker "da oseba s tem imenom in priimkom pri njih ni zaposlena". Lasbaher je takrat pojasnil, da je "Vid Videc psevdonim oziroma pri nas ne dela ali obstaja delavec s takšnim imenom in priimkom". Kot še poroča Delo, je večina avtorjev v brezplačnikih objavljala članke pod psevdonimi, za njimi pa so se skrivali nekateri (tedanji ali še sedanji) novinarji tednikov Reporter in Demokracija ter Slovenske tiskovne agencije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.