Slovenija
39 ogledov

Prvi gospod na damski program

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Protokol. V tujini že pogosto, pri nas pa prvič, da imamo namesto prve dame prvega gospoda.

“Če je ženska premierka, se nič ne spremeni, saj v poslovnem bontonu in protokolu velja, da ko smo v poslovnem odnosu, štejeta samo položaj in hierarhična lestvica, ne pa spol ali starost,” je za protokol novonastali položaj komentirala Bojana Košnik iz podjetja Bonton, ki se ukvarja s kulturo vedenja.


Če bo premierka gostila denimo premierja iz kakšne druge države in bo sodeloval tudi njen partner, bosta gostitelja kot par. Če se bosta recimo premierka in gostujoči premier v okviru obiska sestala na uradnem pogovoru, pa se bo lahko premierkin partner udeležil tako imenovanega damskega oziroma partnerskega programa, ki pa se vsakič prilagodi udeležencem. “Prepričana sem, da je gospod sposoben in bo lahko šel recimo s partnerico premierja na obisku na ločeno kosilo, na ogled znamenitosti in podobno. Te povezave lahko veliko pripomorejo k dobremu vzdušju med državama,” je izpostavila Košnikova.

Partner premierke Alenke Bratušek Mitja Cvjetičanin se do zdaj še ni pojavil na uradnem dogodku; temu bi se lahko tudi odpovedal. Lahko se odloči, da iz kakršnegakoli razloga pri protokolarnih dogodkih ne želi sodelovati. “To ni nobena slabost, ampak odločitev para,” je poudarila Košnikova.

V kabinetu predsednice vlade so potrdili, da je po protokolu odločitev, ali se partner dogodkov, na katere je vabljen, udeleži ali ne, njegova. Dogodkov, ki bi se jih udeležil, ne morejo vnaprej napovedati, bodo pa javnost o njih obveščali. “Protokol RS profesionalno izvaja protokolarne dogodke za nosilca funkcije ne glede na spol,” so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.