Slovenija
29 ogledov

Prvi kongres po ustanovitvi stranke

Miro Cerar
1/6
EPA
Delegati stranke SMC so se danes v Sežani zbrali na prvem programskem kongresu.

Poleg programski stališč so v stranki SMC danes odločali tudi o novem imenu stranke, v katerem ni več imena predsednika stranke Mira Cerarja. Soglasno so sprejeli, da bodo Stranka modernega centra, kratico pa bodo tako lahko obdržali.

Milan Brglez, predsednik državnega zbora, je ob tem dejal, da so "predsednikovo ime upokojili". Cerar je sicer že pred kongresom povedal, da so takšno ime izbrali, ker želijo poudariti, da so sodobna stranka, ki zre v prihodnost in upošteva sodobne tokove razvoja družbe in človeštva, da je sredinsko usmerjena, skozi to pa upošteva zelo različne vrednote in ideološka izhodišča na vseh straneh političnega spektra ter jih uravnoteža.

Zmaga je bila čudež

Cerar je na kongresu povedal, da je njihova zmaga čudež in "ta čudež ustvarili skupaj z vsemi državljani, ki so verjeli". Dejal je, da so še vedno deležni številnih pritiskov, ker mnogim niso všeč, saj prinašajo spremembe. "Govorili so, da so za nami strici iz ozadja, a temu ni tako." Na volitve smo šli iskreno, je povedal in dodal, da v tej smeri nadaljujejo svoje delo.

Mnogi rečejo, da smo "cagavi", je dejal Cerar in povedal, da je res, da so res potrebovali nekaj več časa za pregled in seznanitev.

Cerar je še izpostavil, da bo SMC morala presekati trenutno stanje manipulacij tistih, ki so odgovorni za minule napake: "Tisti, ki ima roke do roke do ramen v marmeladi, danes kažejo s prstom na nas: Poglejte, privoščil si je kozarec vode čaj, pa ni plačal! Korupcija!"

Pravi, da je treba seveda odgovarjati za napake, a sorazmerno s storjenim.

"Evropa potrebuje več ljudi, kot so člani SMC"

Kongresa se je udeležil tudi predsednik Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo Graham Watson, katerega članica je tudi SMC. Ta je v uvodnem nagovoru povedal, da Evropa potrebuje več ljudi, kot so člani SMC, ki so odločili delovati za dobro celotne družbe in ne le lastnih potreb.

"Uravnovesili ste proračun, bodite drzni tudi pri ekonomskih reformah. Nobenega razloga ni, da bi država prodajala pivo ali hrano, zato so zasebna podjetja."

Največ poslanskih mandatov doslej 

"Razmišljati moramo dolgoročno. Delo za državo mora biti načelno. K temu smo se zavezali in verjamem, da nam bo to tudi uspelo!," je v nagovoru izpostavil Brglez. 

Predsednica poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je na kongresu predstavila delo poslanske skupine: "Smo ena od 82 političnih strank, ki je nastopala na volitvah in smo ena od 25 političnih strank, ki je dobila mandat, da zasedemo sedeže v parlamentu". S 36 poslanskimi sedeži pa je SMC tudi politična stranka z največ mandati doslej.

Pred nastopom SMC so uradniki oveneli kot rožice

Ministrica za zdravje Milojka Kolar iz kvote SMC je povedala, da je bilo ministrstvo za zdravje ob njenem nastopu kot dom, kjer so bivali otroci, kjer so bili starši zelo dolgo na počitnicah. "Ta dom je na prvi izgled sicer zelo pospravljen, a je bilo hitro jasno, da sem stopila v Potemkinovo vas." Kolarjeva je še izpostavila, da so tudi uradniki oveneli kot rožice, ki jih nihče ni zalival.

Pohvalila se je z večjim proračunom za zdravje, da bo mogoče nadaljevati gradnjo urgentnih centrov, končati projekt e-zdravstva in dodatnimi sredstvi za zmanjševanje čakalnih vrst. Izpostavila je še manjšo porabo sredstev za zdravila s skupnim javnim naročanjem za od 7 do 12 milijonov evrov.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je pošalil, da je on državni hišnik, ki mora poskrbeti, da bodo računalniki delali in da bodo zaposleni lahko opravljali svoje delo. To nalogo pa z veseljem opravlja.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič se je dotaknil poškodovanih državnih cest, za popravilo katerih bi potrebovali 200 milijonov evrov. "Cestna infrastruktura je nam vsem najbolj na očeh, pa vendar pa se je v zadnjih letih za obnovo cest, vzdrževanje cestnega omrežja namenjalo vedno manj sredstev." Zato Gašperšič načrtuje ustanovitev infrastrukturnega sklada, ki bi zagotovil stalni vir dohodkov za sanacijo. Zbrane je prosil za podporo.

Komentarjev 32
  • Milan Novak 20:38 09.marec 2015.

    SDS je za te luzerje zakon !!!!!

  • Milan Novak 20:28 09.marec 2015.

    SMC je zelo podobna stranki ZAB, ki je dotolkla Slovenijo. SMC z svojim predsednikom državnega zbora , ki hvali bivši totalitarni režim in z svojimi poslanci, ki so pomagali ekstremistom ZL izničiti pojem Slovenske družine !!!!!!!

  • mph 13:57 08.marec 2015.

    Ha, ha, .. izgleda so janšisti in ostali prizadeti čez vikend v večini doma za računalniki, s par izjemami. :-))