Slovenija
29 ogledov

Prvi obrok javnim uslužbencem februarja

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Nov predlog za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij predvideva izplačilo v dveh obrokih. Po prvih odzivih vsaj v delu sindikatov zadovoljni s predlogom.

Vladna pogajalska skupina na čelu z notranjim ministrom Gregorjem Virantom je pripravila nov predlog za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj. Prvi obrok naj bi tako bil izplačan najkasneje do februarja 2014, drugi pa do januarja 2015. Pri tistih proračunskih uporabnikih, ki bi imeli proračunske možnosti oz. bi jim letos kaj ostalo na plačnih postavkah, pa bi bilo izplačilo možno že letos, je pojasnil Virant.

Šlo naj bi za približno 100 milijonov evrov neto v vseh javnih blagajnah, od tega približno 60 milijonov evrov iz državnega proračuna, ostalo pa iz drugih blagajn, zdravstvene in občin. S predlogom so seznanili tako predsednico vlade kot finančnega ministra.

"Država bo dolg plačala"

Virant pravi, da bi to vprašanje še vedno radi uredili z zakonom, da bi veljalo za vse javne uslužbence enako in ne bi bilo prepuščeno odločanju vsakega vodje in javnega uslužbenca posebej. Obenem je pozval sindikate, naj ne pozivajo javnih uslužbencev k vlaganju pravnih sredstev, in tudi javne uslužbence, naj jih ne vlagajo. Poudaril je, da bo država dolg plačala, edini učinek tožb in izvršb pa bo, da bodo odvetniki služili na račun države.

Predlog zakona bodo sindikatom poslali danes, nato jim ga bo predstavil še v ponedeljek, ko se sestanejo in ko Virant pričakuje njihov odgovor.

"Usmerjeno v pravo smer"

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj meni, da je predlog "usmerjen v pravo smer in gre nasproti zahtevi sindikatov, da se sredstva za tretjo četrtino izplačajo čim prej v denarju". Hkrati pa upajo, da v predlogu ne tičijo kakšni pogojniki.

Predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi s predlogom uradno še ni seznanjen. Meni, da bi lahko "počasi prišli do nečesa, kar bi ljudje morda sprejeli". "Če zagotovijo letos še na plačnih postavkah sredstva, ki jih v skladu z zakonom o izvrševanju proračuna lahko, bi verjetno to bilo izhodišče za kakšne resnejše pogovore," je dodal.

"Obljube, da bo tretja četrtina zdaj zdaj, smo že imeli, pa je potem nikoli ni bilo," pravi. Če v letošnjem letu ne bo izplačano nič, potem Posedi dvomi, da bi bilo kaj zanimanja za takšne variante. Sicer pa poudarja, da najprej zahtevajo, da država vsakemu javnem uslužbencu da zavezujoč izračun, koliko mu je iz tega naslova dolžna.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk meni, da gre zagotovo za približevalni predlog, ki je bolj sprejemljiv od prejšnjih. Vendar pa poudarja, da s predlogom uradno še ni seznanjen in da gre zaenkrat za njegovo osebno mnenje.

Komentarjev 5
  • dragec 13:19 30.oktober 2013.

    Previrant, zajebal je sistem v prejšnjem oblastovanju, zdaj, bi rad mešetaril s sindikati. Ponudite mu zastonj polet v Turčijo!!!!

  • ennanova 08:07 30.oktober 2013.

    Protest proti vladiIzjave protestnikov.http://za-misli.si/subkultura/1262-protest-proti-vladi

  • ac-dc 21:47 29.oktober 2013.

    Super, to pomeni 1/8 v dveh delih, če se ne motim. Pa še to enkrat 2015, do takrat bodo pa tudi to verjetno izravnali s kakim znižanjem plač...