Slovenija
32 ogledov

Prvi odšli najranljivejši

Tina Maze mediaspeed
Odpuščanje v državni upravi. Prvi študenti in zaposleni za določen čas.

Z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) so se morali iz državne uprave najprej posloviti študenti.

V prvi polovici leta jih je tako delo na ministrstvih in državnih uradih izgubilo več kot sto, od tistih, ki so tam že delali, pa jih je ostalo le še 37. Po novem morajo ministrstva za vsako novo zaposlitev študenta za soglasje zaprositi vlado. To so do zdaj že storili na dveh, na treh pa o tem še razmišljajo. Sklep vlade je bil tudi, da se študentsko delo omeji na polovico iz lanskega leta. Največ študentov (21) je moralo zapustiti ministrstvo za zdravje, kjer zdaj ne dela nobeden več, ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter podrejene službe in urade pa 36. Iz urada vlade za komuniciranje se jih je poslovilo deset.

Sociolog Miroljub Ignjatović s fakultete za družbene vede je dejal, da so od sprejetja ZUJF očitno najbolj izpostavljeni mladi. “Glede na to, da so začeli zniževati stroške, sta odpuščanje študentov in nepodaljševanje pogodb sistemski način zniževanja stroškov,” je dodal.

“To je prvi val”

Še slabše jo bodo odnesli zaposleni za določen čas, saj jim na ministrstvih večinoma ne nameravajo podaljšati pogodb. Letos se je ali se še bo izteklo okoli 400 pogodb za določen čas, največ (153) na ministrstvu za notranje zadeve. Tam so povedali, da še ni bila sprejeta odločitev o podaljšanju. “Soglasje vlade ne bo potrebno za podaljšanje v primerih, ko gre za nadomeščanje dlje odsotnih javnih uslužbencev, za vse preostale primere bo treba pridobiti soglasje vlade,” so pristavili na ministrstvu. Športnikom pa so pogodbe že podaljšali.

Pogodbe se bodo iztekle tudi 259 zaposlenim v Slovenski vojski, vendar so na ministrstvu za obrambo povedali, da jim jih bodo v skladu s kadrovskimi merili podaljšali, razen če ne bodo več izpolnjevali pogojev za poklicno opravljanje vojaške službe. Kar 55 javnih uslužbencev bo moralo oditi s statističnega urada, z davčne uprave pa 33. Še 22 jih bo zapustilo ministrstvo za zunanje zadeve. Ignjatović je ocenil, da so študenti in zaposleni za določen čas prvi val: “Ta vlada je prva nakazala, da bo sledil tudi drugi val čiščenja javne uprave.”

Komentarjev 11
  • anastasia 11:14 30.avgust 2012.

    To o najhujšem je pa res. Najhujše je prišlo in mora oditi - imenuje se Janševa vlada!

  • anastasia 11:13 30.avgust 2012.

    Gospod, prav lep pozdrav od "golazni", ki se imenuje specialni pedagog v posebnem socialnem zavodu. Ravno končali smo pedagoško konferenco, sedaj gremo pa opravljat prostovoljno delo, da bomo našim varovancem zagotovili tisto, kar jim je "demokratična" oblast vzela! Pozdrav: "parazit"!<br ...prikaži več />P.S. - in ta "demokratična" oblast je prav v kratkem prejela še eno klofuto glede kršenja osnovnih človekovih pravic - ta je od Avaaza!

  • ante50 11:53 06.julij 2012.

    na delavna mesta kjer redno zaposleni niso sposobni oddelati svojega dela,bi morali redno zaposliti ravno take študente,saj se vidi da itak ne študirajo,istočasno pa odpustiti nedelaven in nestrokoven kader,sicer si pa že sam odgovoril,da so si plačo pošteno zaslužili z ...prikaži več podaljšanim delavnikom ter so s tem nadomestili tudi ta del delavnega dneva,saj ga očitno redno zaposlenim ni bilo v interesu sicer bi lahko delali oni