Slovenija
43 ogledov

Prvi odzivi na rezultate

Žurnal24 main
So rezultati današnjih lokalnih volitev pričakovani ali ne? Zbiramo že prve odzive...

"Rezultat je odgovor na vsa podtikanja, rezultat je pokazatelj vsega opravljenega dela," je v prvem odzivu na rezultat v oddaji 24ur povedal Zoran Janković, ki je po prvih rezultatih prejel 69,1 odstotka glasov volivcev.

Fotogalerija kandidatov. Nekateri med njimi slavijo, drugi ne. V fotogaleriji si oglejte, kako so oddali svoje glasove.

Poudaril je, da je on sam le prvi med enakimi in s tem izpostavil delo vseh svojih sodelavcev. "Končno je prišel odgovor, da si ljudje ne želijo politike, pač pa rezultate dela. Mislim, da je čas, da vsi tisti, ki delamo na političnem področju, da dojamemo, da si ljudje ne želijo blatenja in podtikanj," meni Janković. Na vprašanje, ali se bo čez dve leti podal na parlamentarne volitve, je Janković odgovoril le, da niti vnaprej ne bo šel v nobeno politično stranko.

Politični poštni nabiralniki
„Hvala volivkam in volivcem. Tako kot pri podjetjih, kjer vladajo poštni nabiralniki, se je tudi tukaj izkazalo, da so tudi pri volitvah slamnati kandidati, sicer bi z lahkoto odigrali drugi krog. Sicer pa čestitke gospodu Jankoviću!"
ni skoparila s pojasnjevanjem ozadja volitev Zofija Mazej Kukovič, ki je v MOL po neuradnih rezultatih osvojila 12 odstotkov.

Poudarila, da se je SDS tokrat zelo dobro izkazal. „Vprašanje, je kaj rabijo še druge stranke, ki so tukaj dobile skupaj toliko glasov kot mi.“

Mariborčani so ga podprli za las
Po nekaj več kot 97 odstotkih preštetih glasov v Mestni občini Maribor delni neuradni podatki potrjujejo zmago sedanjega župana Franca Kanglerja v prvem krogu volitev, saj je prejel 50,41 odstotka glasov. Uspešna je bila tudi njegova lista, ki ima največ svetniških mest.

Vzdušje v taboru kandidata za mariborskega župana Tomaža Kanclerja in njegove stranke SDS ob razglasitvi prvih rezultatov ni bilo najbolj navdušeno. Kanclerjevi podporniki so bili vendarle do zadnjega optimistični, da drugi krog vendarle bo in med njimi je bilo že slišati kombinacije, kdo bi Kanclerja podprl v drugem krogu.

Mariborski županski kandidat Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer je po rezultatih vzporednih volitev z 9,3 odstotka osvojil tretje mesto. "Če sem bil pred štirimi leti sam, se zdaj ve in vidi, da to več ne bom. Da bo v opozicijskih vrstah veliko bolj konstruktivna razprava ter da bomo odslej na problematiko Maribora opozarjali iz številnih topov. Pričakujem torej določeno povezanost tudi z drugimi strankami," je dejal Auer in dodal, da se je očitno Maribor odločil, da sprememb ne želi.

Šrot optimističen na pragu novega mandata
Celjani so po prvih rezultatih v 71,3 odstotkih za župana izbrali Bojana Šrota. V prvem odzivu na rezultat je v oddaji 24ur med svojimi prioritetami izpostavil oživitev jedra, oživitev gospodarstva in pri tem izrazil upanje, da se bo čim prej končala aktualna kriza. "Znanja imam dovolj, energije tudi, prepričan sem, da bo tudi moj naslednji mandat uspešen," je povedal Šrot. Na vprašanje, kaj meni glede na nekatere očitke o nepoklicnem opravljanju svoje funkcije, pa je Šrot odgovoril, da na občini prebije več časa kot marsikdo od zaposlenih in da so tudi zato rezultati takšni, kot so.

Bossman ponosen na ekipo
V Piranu se bosta v drugem krogu pomerila kandidat SD Peter Bossman in dosedanji župan iz vrst Piran je naš Tomaž Gantar.

"Ponosen sem na to, kar smo dosegli. Ponosen sem na mojo ekipo, to so mladi entuziasti, ki so pripravili strategijo in tudi kampanjo," je prve neuradne rezultate z volišč komentiral Bossman, edini temnopolti županski kandidat na dosedanjih lokalnih volitvah. Ocenil je, da je volivce prepričal predvsem z dobro zamišljenim in izvedljivim programom.

Jankovićev ne verjame v iskrenost Janševe čestitke
V središču Ljubljane že poteka velika zmagoslavna zabava Jankovića. „Janez Janša lahko vedno najde razlog, da mu kaj ne paše. Če bi bila udeležba višja, bi se morda rezultat še bolj obrnil v mojo smer. V iskrenost čestitke Janeza Janše ne verjame,“ se je Janković odzval na čestitke vodje glavne opozicijske stranke SDS Janše in kandidatke njegovo stranke za ljubljansko županjo Mazej Kukovičeve. Jankovič je dodal, da bo glede na njen program o številu zaposlitev razmislil, ali jo bo predlagal za podžupanjo.

Čestitke Jankoviću in Pop Tv-ju
Janez Janša
se je v prvih odzivih na rezultate v oddaji 24ur obregnil zlasti ob volilno udeležbo in pri tem menil, da morda med volitvami ponekod vlada tudi strah. „Tisti, ki danes slavijo z visokimi odstotki, bi se morali vprašati, zakaj je večina ostala doma.“ Pokomentiral je visok Jankovićev rezultat v prestolnici: „Ljubljana je seveda pomembno mesto, vendar pa to ni cela Slovenija. Nekaj časa pa se je zdelo, kot da so lokalne volitve samo v Ljubljani. Za SDS pa je vsak glas enako pomemben, tako v Suhi krajini kot Brkinih, tako kot v Ljubljani.

"Vsake volitve so preverjanje javnega mnenja. Delež glasov, ki jih je dobil Janković v Ljubljani, je impresiven, a gre za lokalno listo in rezultatov ne moremo implicirati na državno raven." Po njegovem se morajo zamisliti predvsem v koalicijskih strankah.

Janša predčasnih volitev v Sloveniji ne pričakuje, „ker v Sloveniji normalni evropski standardi ne veljajo“. Na koncu javljanja v oddajo 24ur je Janša izrazil „čestitke Jankoviću in Pop Tv-ju za to zmago“.

Pahor: Želel bi si, da bi rezultati dela šteli tudi čez dve leti
"Morebiti so rezultati za koga presenečenje. Tudi zame so, in to prijetno. Ljudje največji koalicijski stranki niso odrekli podpore. Videli ste,da so zmagovalci tisti, ki so pokazali rezultate," nam je prve rezultate pokomentiral premier Borut Pahor.

Odzval se je tudi na Janševe besede, da bi bilo glede na rezultate morda čas  za predčasne volitve: "Za to ni nobenih razlogov. Mandat, ki smo ga dobili leta 2008, bomo uspešno tudi končali. Komu bodo zaupali vodenje v prihodnost, bomo Slovenci spet odločali leta 2012."

"Tudi tokrat vlada ne bo prilagajala svojih odločitev potrebam na lokalni ravni. V teh časih moram zaupati svojim najožjim sodelavcem, tudi ministrici Radićevi. Kot predsednik vlade in kot predsednik stranke se nisem smel in nisem želel podrediti politike lokalni ravni in na to sem ponosen," je povedal Pahor.

Jankovićev uspeh je pokomentiral z besedami, da je glasove dobil na podlagi opravljenega dela in da upa, da bodo rezultati šteli tudi na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Za Žurnal24 je pri tem še povedal: "Ni mi žal, da v Ljubljani nismo podprli Jankovića."

Patrick Vlačič v prvem komentarju rezultatov: „Želeli smo ostali največja stranka leve sredine in to ostajamo tudi po teh volitvah.“ Sicer pa je Vlačič poudaril, da „lokalne volitve nikoli niso bile pokazatelj državnozborskih“.

Kampanja SD je bila po njegovih besedah zelo vsebinska in korektna. Na lokalnih volitvah pa so v ospredju ljudje in odgovori na njihove težave, je poudaril na sedežu SD. Vlačič sicer upa na najboljši možni rezultat SD, po vzporednih volitvah oz. dokler rezultati niso uradni, pa slednjih ne komentira.

Kresalova: LDS napreduje, Golobič: smo, kjer nas ni bilo
Predsednica LDS Katarina Kresal je po objavi rezultatov vzporednih volitev dejala, da rezultati po mestnih občinah kažejo, da ima LDS med sedem in osem odstotkov v večini mestnih svetov, kar je precej več kot kažejo vsakomesečne meritve medijev. "To kaže, da se stranka LDS lepo pobira in počasi napreduje," je poudarila Kresalova.

Kresalova je pojasnila, da ne moremo primerjati letošnjih županskih volitev in pa tistih pred štirimi leti, ker LDS ni več ista stranka, kot je bila tedaj. "Stranka se je spremenila v vseh pogledih, je pa tudi bistveno manjša", je dejala Kresalova. Sicer pa je zadovoljna, ker kaže, da bo večina županskih kandidatov LDS, ki znova kandidirajo, tudi ostala na županskih mestih.

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je po objavi rezultatov vzporednih volitev izrazil zadovoljstvo, da bo stranka navzoča v številnih občinskih in mestnih svetih, kjer do zdaj ni bila. "Lokalne volitve so zelo zahtevne za vsako novo stranko, saj jih ocenjujejo na podlagi tega, kaj so delale v preteklosti. Če nisi bil prisoten, je to oteževalna okoliščina. To se je zgodilo v Ljubljani, kjer pa bomo gradili naprej na kapitalu, ki je bil vzpostavljen z dobro kampanjo," je napovedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.