Slovenija
21 ogledov

Prvi plan, drugi plan ...

Lanskega protesta študenti sociale najbrž ne bodo ponovili, pravi Sušnikova, “gl Žurnal24 main
Pripravništvo. Študenti sociale bodo morali nanj čakati še do jeseni.

Študenti. “Po prvem planu je bilo rečeno, da bo javni razpis za pripravništva odprt 1. januarja, po drugem planu je bilo rečeno marca, po tretjem pa aprila. Več mesecev so nam na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) vztrajno zagotavljali, da denar bo, tik pred zdajci pa so nam povedali, da denarja še ni, ker ni zakonodajne podlage,” je obupana zdaj že diplomantka fakultete za socialno delo Mateja Sušnik.

Študenti so oktobra protestirali pred MDDSZ, naj jim zagotovi in plača pripravništvo, ki so ga po zakonu primorani opraviti. Potem ko so na MDDSZ že pripravili vso dokumentacijo, pa se je zdaj zapletlo, ker so na finančnem ministrstvu ugotovili, da Socialna zbornica Slovenije (SZS), ki bo program pripravništva izvajala, po zakonu ni upravičena do avansa iz proračuna.
Zakon o izvrševanju proračuna bomo do junija dopolnili, obljublja Davor Dominkuš z MDDSZ. Pogodba s SZS bo sklenjena vnaprej (že ta teden), tako da bodo lahko prvi pripravniki začeli delati predvidoma jeseni. Z razpisom naj bi v naslednjih petih letih zagotovili sto pripravniških mest na leto, za kar bo namenjenih deset milijonov evrov, pretežno iz evropskih sredstev.

Generalni sekretar SZS Bojan Regvar je potrdil, da je SZS na podpis pripravljena. “Projekt se bo izvajal, ko bo denar. Ministrstvo mora zagotoviti ta sredstva, sicer mi ne gremo v razpis,” je bil jasen.

Hiteli z diplomo
“Dvesto študentov zagotovo čaka na razpis,” pa ocenjuje Sušnikova. “Veliko ljudi, ki je imelo absolventski staž, je predčasno diplomiralo, da bi ujeli razpis, ker smo na fakulteti objavili, da bo razpis aprila, kot so nam obljubili,” je povedala Sušnikova, ki je tudi sama – prav zato, da bi se vključila v razpis – predčasno diplomirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.