Slovenija
24 ogledov

Prvi pogin čebel letos

Čebele z območja Postojne so bile po navedbah Vursa najverjetneje zastrupljene. Žurnal24 main
V Pleterju so včeraj poginile čebelje družine v 14 panjih. To je prvi primer letos. Čebele so dobro prezimile, čebelarji pa se kljub temu bojijo sezone, ki se je zanje začela bistveno prehitro.

"S primerom pogina čebel v Pleterju še nisem seznanjen, je pa to prvi primer letos," pravi Boštjan Noč, predsednik Zveze čebelarjev Slovenije. Pove, da je bilo že lansko leto – v primerjavi s prejšnjimi, ko je bilo stanje glede pogina čebel skoraj alarmantno – bistveno boljše.

"Država je odpravila sistemske napake pri uporabi sredstev, ki so pomenila smrt za čebele," pojasnjuje Noč in dodaja, da gre lanski manjši pogin čebel pripisati tudi bistveno večji ozaveščenosti ljudi. "Država že lahko prepove uporabo nekih za čebele nevarnih sredstev, vendar če tega na terenu ne bomo spoštovali, ne bo stanje nič boljše." Kljub večji ozaveščenosti ljudi Noč opaža, da se na terenu še vedno pojavljajo kršitve. "Država bi zato morala storiti še korak naprej v zvezi z nadzorom in kršitelje najostreje kaznovati."

Čebelarje skrbi poletje

Noč pravi, da je preživetje čebel v letošnji zimi, glede na informacije s terena, eno izmed najboljših v zadnjih desetih letih. "Seveda pa ne vemo, kako bo ta neverjetno zgodnja pomlad vplivala na čebelarsko sezono in pridelek. Tako zgodnjega cvetenja, kot je letos, ne pomnimo."

Čeprav so čebele dobro prezimile, spomladi potrebujejo čas, da se razvijejo. "Narava že lahko prehiti koledar, sam razvoj čebel pa tega ne more ujeti, zato je v tem trenutku težko napovedati, kaj to pomeni za čebelarsko sezono," razlaga.

Zelo verjetno je, da bo poletje za čebele problematično, saj bo glede na zdajšnje stanje vse zelo hitro odcvetelo. "Takih okoliščin ne poznamo, zato nas nadaljevanje sezone seveda skrbi. Upamo na najboljše," sklene čebelar Noč.

Komentarjev 2
  • miro 14:33 09.april 2014.

    čudno da ni še več pogina čebelssna lastne oči videl na štajersken ko sredi sončnega dopoldneva škropili njivo. ni morda kje kak odlok da se nesme škropit sredi dopoldneva ampak samo zgodaj zjutraj in pozno zvečer. mislim da se je ...prikaži več je veliko pisalo že o tem

  • NeAnonimni 12:49 09.april 2014.

    Čuvajte čebele!