Slovenija
17 ogledov

Prvi pogled na ledeni svet

O podrobnostih pri Nasi zaenkrat molčijo, vendar pa so se pojavila številna nami Žurnal24 main
Astronomom je prvič uspelo za kratek čas opazovati oddaljeno nebesno telo, ki kroži v Kuiperjevem pasu, izven našega osončja.

Skupini 18 ameriških astronomov je KBO 55636 uspelo opazovati za 10 sekund, ko je telo zakrilo svetlobo zvezde, piše BBC. V tem času jim je uspelo določiti velikost in odsevnost telesa. Kuiperjev pas je skupek vesoljskih teles, ostankov iz časa nastanka osončja, ki ležijo izven Neptunove orbite. Kuiperjev pas je podoben pasu asteroidov, vendar ga sestavljajo telesa, ki so večinoma iz zmrznjenega metana, amoniaka in vode. Znanstveniki ocenjujejo, da je teh teles okoli 70 tisoč.

Po domnevanju znanstvenikov je KBO 55636 nastal kot posledica trka pred približno milijardo leti. Eno izmed nebesnih teles naj bi priletelo v pritlikavi planet Haumea, del odlomljenega planeta pa naj bi bil tudi KBO 55636. Med objekte Kuiperjevega pasu (KBO) spada tudi Pluton, vseboval pa naj bi vsaj še dva pritlikava planeta.

Astronomi so pričakovali, da bo površina KBO 55636 temna in neodsevna, a so presenečeni ugotovili, da odbija precej svetlobe, kar po njihovem mnenju kaže, da je površje narejeno iz ledu, tako kot pri Plutonu. Znanstveniki zdaj špekulirajo, da ledena površja ne potemnijo tako močno kot druga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.