Slovenija
31 ogledov

Prvi potrošniki v bankrot

Ko dolžnik enkrat doseže odpust dolga, to pomeni, da deset let ne more dobiti no Žurnal24 main
Objavljamo izpoved dveh, ki sta se zaradi dolgov odločila za bankrot. Upniki lahko takoj, ko si dolžnik finančno opomore, sprožijo nov stečaj.
 

Osebni stečaj

Lahko ga sproži:

(1) potrošnik ali potrošnica, (2) samostojni podjetnik ali podjetnica ali (3) zasebnik, to je zdravnik, notar, odvetnik, kmet ali druga fizična oseba, ki ni podjetnik, pa kot poklic opravlja določeno dejavnost.
Upnik. Lahko pa osebni stečaj podjetnika, zasebnika ali potrošnika sproži vsak upnik, če na primer dolžnik s plačilom terjatve zamuja več kot dva meseca.
Cena. Stroški sprožitve postopka v obeh primerih znašajo okoli 1500 evrov in jih je treba poravnati ob začetku postopka. Če postopek sproži upnik, se ti stroški povrnejo iz stečajne mase. Postopki se vodijo na okrajnih sodiščih.
Dolžnik. Ta mora sodišču dati poročilo o stanju svojega premoženja, podatke o vseh transakcijskih računih (TR), mesečnih prilivih in izjavo, da je v poročilu navedel vse premoženje in vse TR. Notar. Podpis dolžnika na poročilu o premoženju mora biti notarsko overjen.

"Dolžnik je predlogu za začetek postopka osebnega stečaja priložil poročilo o stanju premoženja, iz katerega izhaja, da nima nobenega premičnega ali nepremičnega premoženja."

Tako je v obrazložitvi sklepa o začetku postopka osebnega stečaja zoper enega od dolžnikov, ki se je odločil za bankrot, zapisala ena od okrajnih sodnic.

Vsi postopki sodišča (sklepi) so javno objavljeni kar na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Bogati podatki dolžnikov
Tako lahko o dolžniku, ki je v postopku bankrota, vsak kar s spletne strani izve, kdo je, kje stanuje, pri kateri banki ima transakcijski račun, ali je ta blokiran in celo, kje je oseba zaposlena, ali prejema minimalno plačo ter koliko, komu in kaj dolguje.

Nekateri odvetniki zato menijo, da bodo spletne strani poleg upnikov zanimale tudi radovedneže.

"Z vidika varstva osebnih podatkov pa bo stran gotovo zanimiva tudi za informacijsko pooblaščenko," meni vrhovni sodnik Vladimir Balažic.

Miodrag Đorđević, prav tako vrhovni sodnik, pa dodaja, da se mora vsak, ki se odloči za osebni stečaj, zavedati, da bo moral sodišču in s tem javnosti razkriti vse svoje premoženje in premoženje ožjedružinsko povezanih oseb.

Izpoved dveh, ki sta se odločila za bankrot
1. "Z možem sva se odločila za osebni stečaj, ker v nasprotnem primeru dolgov ne bi plačala do smrti. Sita sem rubežnikov, ki mi grozijo s selitvenim podjetjem, samo da delajo težave. Hotela sem, da se vse skupaj konča, tudi zaradi miru in psihičnih pritiskov. Hkrati pa z možem nimava nobenega premoženja, zato ne moreva ničesar izgubiti."

Obresti
"Koliko denarja sva dolžna, niti ne vem. Pred petnajstimi leti sva kupila hišo in se zakreditirala, obresti so rasle in tega je bilo vedno več. Pa tudi mož je odprl podjetje, ljudje pa mu za storitve niso plačevali računov. Tako zdaj dolgov ne moreva plačati. Za osebni stečaj sva slišala po televiziji, o tem se nisem z nikomer posebej pogovarjala. S postopki imam sedaj dobre izkušnje, saj vse poteka zelo hitro, za zdaj pa s postopkom tudi nisem imela nobenih težav."

2. "V preteklosti sem naredil določene napake in osebni stečaj mi omogoča, da začnem znova," pravi sogovornik, ki ne želi biti imenovan .

Sodna praksa
"Nočem jokati, kar je bilo, je bilo. Kako bom preživel, ne vem. Vse bo odvisno od tega, kako bo svoje delo opravil stečajni upravitelj, in od sodne prakse na tem področju. Zakon sem sicer podrobno preučil, ker nimam denarja za odvetnika, vendar vseh odgovorov še nimam. Ko se stečaj konča, moraš denimo zaprositi za odpust terjatev in ni mi jasno, kako bo sodišče odločilo in kaj ti na drugi strani še lahko vzamejo, če tako ali tako ničesar več nimaš. Pri postopku me moti tudi to, da si moraš izposoditi dva tisoč evrov, da sploh lahko bankrotiraš. Vendar če bo potekal, kot je zakonsko predvideno, upam na najboljše."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.