Slovenija
7 ogledov

Prvi prenos na slabo banko septembra

Prva seja nove vlade Saša Despot
Vlada želi prvi prenos sredstev iz bank na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) izpeljati do konca septembra, je razvidno iz programa dela vlade za preostanek letošnjega leta in leto 2014.

Vlada je program sprejela v četrtek, danes pa je bil objavljen na vladnih spletnih straneh. V dokumentu je po posameznih ministrstvih zajet nabor ukrepov, ki jih namerava vlada sprejeti v naslednjih mesecih.

Čakanje na zeleno luč

Na področju sanacije slabih bančnih terjatev si je vlada po do zdaj neuspešnem poskusu izvedbe t. i. pilotnega prenosa sredstev iz NLB na t. i. slabo banko, kot rok za prvi prenos iz bank na DUTB zastavila 30. september. Do takrat bo morala torej zeleno luč prižgati Evropska komisija, to pa se bo najverjetneje zgodilo na podlagi neodvisnih skrbnih pregledov in obremenitvenih testov bank, ki jih izvajata revizijska družba Deloitte in neuradno svetovalno podjetje Oliver Wyman.

Poleg tega vlada do konca oktobra načrtuje tudi pripravo novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, v katerem naj bi sodeč po izjavah ministra za finance Uroša Čuferja med drugim omogočili vstop zasebnega kapitala v DUTB, podaljšali delovanje družbe s pet na 15 let in spremenili določilo, da mora slaba banka vsako leto prodati vsaj deset odstotkov premoženja.

Jeseni tudi holding

Na področju upravljanja z državnim premoženjem vlada za jesen načrtuje ustanovitev Slovenskega državnega holdinga in sprejem celovite strategije za upravljanje kapitalskih naložb države. Na podlagi te strategije naj bi nato sledila prodaja nestrateškega premoženja.

Na področju uravnoteženja javnih financ naj bi bil do konca leta sprejet zakon o davku na nepremičnine, a vlado na tem področju čaka še veliko usklajevanj. Najbolj glasni nasprotniki so v zadnjem času predstavniki kmetov.

Poleg tega želi vlada do konca leta okrepiti pobiranje davkov in pregon sive ekonomije, tudi z združitvijo delovanja davčne in carinske uprave. Do konca leta naj bi bili uveljavljeni še nekateri davčni zakoni, od katerih je sporna predvsem novela zakona o dohodnini, ki predvideva odpravo avtomatičnega usklajevanja splošne davčne olajšave.

Na podlagi vnosa fiskalnega pravila v ustavo vlado in slovensko politiko do konca leta čaka še dogovor o izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu. Izboljšanje ravnanja z javnimi financami naj bi zagotovili tudi z novelacijo zakona o javnih financah.

Za krepitev inšpekcij

Med ključne prednostne naloge ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sodijo oblikovanje ukrepov za zniževanje stopnje brezposelnosti. Pozornost nameravajo posvetiti tudi krepitvi nadzorstvenih institucij, predvsem inšpekcije dela, in zmanjšanju obsega dela in zaposlovanja na črno. Nov zakon o študentskem delu naj bi pripravili do 31. marca prihodnje leto, shemo za jamstva za mlade pa do konca tega leta.

S sprejemom zakona o poroštvih in zakona o dodatni koncesijski dajatvi naj bi medtem zagotovili dodatne vire za investicije v visoko šolstvo in študentske domove.

Zagotavljanje enakih možnosti v družbi in doseganje čim širšega soglasja o nujnih spremembah na področju družinske politike naj bi vlada dosegla s sprejemom izhodišč za novo resolucijo o družinski politiki, glede česar napovedujejo širšo razpravo. Resolucija naj bi bila nared do 1. marca prihodnje leto.

Nadaljujejo se tudi prizadevanja za zmanjševanje korupcije. Za slednje naj bi poskrbela tudi sprememba zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki bo okrepila nadzorne in preventivne pristojnosti protikorupcijske komisije. Zakon naj bi pripravili do druge polovice 2014.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.