Slovenija
6 ogledov

Prvi prenos terjatev še danes

banka NLB Anže Petkovšek
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je v sredo z NLB in NKBM podpisala pogodbi o prenosu njunih slabih terjatev, danes pričakuje prenos prvega paketa teh terjatev.

Potem ko je Evropska komisija Sloveniji v sredo prižgala zeleno luč za dokapitalizacijo in nacionalizacijo obeh bank, so izpolnjeni pogoji za tovrstno čiščenje njunih bilanc bank NLB in NKBM.

V skladu s pogodbama se bosta izvedla knjigovodski in pravni prenos prvega paketa slabih terjatev. Istočasno se bo v drugi smeri na banki prenesla kupnina v obliki obveznic DUTB z državnim poroštvom. Časovni načrt DUTB določa prenos terjatev v petih paketih, nanjo pa bosta banki prenesli slabe terjatve ter njihova zavarovanja v obliki nepremičnin in poslovnih deležev.

Terjatve v višini 3,45 milijarde

Glede na rezultate pregledov bank bosta na DUTB skupno prenesli terjatve v bruto vrednosti nekaj več kot 3,45 milijarde evrov, prenosna vrednost pa je glede na rezultate pregledov bank predvidena pri nekaj več kot 1,1 milijarde evrov.

Po prenosu bo imela DUTB na voljo šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja in z njim povezanih dokumentov. Nato pa bo DUTB posamezno premoženje na trgu ponudil, ko bodo razmere za to najugodnejše, cilj pa bo optimizacija vrednosti premoženja.

Na DUTB bo slabe terjatve lahko prenesla tudi Abanka Vipa, ki pa mora prej pripraviti program prestrukturiranja.

Komentarjev 1
  • mirko 20:44 20.december 2013.

    Cigansko mešetarjenje. Tipično za balkance.