Slovenija
57 ogledov

Prvi prenosnik, ki ga lahko kar natisnete

Pi-zop Pi-top
V bližnji prihodnosti si bomo ohišje prenosnika lahko kar natisnili, to dokazuje projekt Pi-top.

Sodobni tridimenzionalni tiskalniki so med domačimi in profesionalnimi uporabniki izjemno priljubljeni, saj omogočajo hitro in enostavno izdelavo fizičnega modela izdelka zgolj na osnovi računalniškega modela. Skupina zanesenjakov pa je pred kratkim dokazala, da je mogoče z njimi natisniti celo prenosni računalnik.

Prvi prenosni računalnik, ki ga bodo lahko uporabniki natisnili kar doma, je nastal v okviru projekta Pi-Top. Izumitelji nadvse zanimivega izdelka bodo kupcem ponudili dve možnosti, in sicer nakup vseh komponent, ki jih bo potrebno ročno sestaviti ali pa zgolj nakup elektronike. Za marsikoga bo slednja možnost precej boljša in hkrati tudi cenejša, saj so avtorji za prve prototipe potrebovali kar okoli 160 ur tiskanja. Ob nakupu kompleta bodo kupci prejeli še 13,3-palčni zaslon ločljivosti 1.366 x 768 slikovnih točk, tipkovnico, modul za brezžično povezavo, računalniški sistem vse-v-enem s prednameščenim operacijskim sistemom Raspbian OS ter zmogljivo baterijo, ki bo ob zmerni uporabi zagotavljala do osem ur avtonomije.

Tu dejansko gre za komplet sestavnih delov, s katerim lahko uporabniki sestavijo povsem delujoč prenosnik s 13,3-palčnim (33,8-centimetrskim) zaslonom in vso pripadajočo opremo. S 3D tiskalnikom je seveda mogoče natisniti le plastične dele prenosnega računalnike, elektronske in druge komponente pa je potrebno vgraditi ročno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.