Slovenija
23 ogledov

Prvi primer gripe usiha

Bolnic se je minuli teden vrnila iz ZDA. Simptome gripe je imela že na letalu, o Žurnal24 main
Bolnica, pri kateri so v petek potrdili prvi primer virusa gripe A (H1N1) uspešno okreva in bo po prepričanju pristojnih popolnoma okrevala.

To je v pisni izjavi sporočila predstojnica centra za nalezljive bolezni na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) Alenka Kraigher.

Bolnica ostaja v domači negi in jemlje protivirusno zdravilo, dobro pa se počutijo tudi vsi, ki so bili z njo v stiku, odkar je zbolela. "Z bolnico in njenimi bližnjimi je v rednem stiku lokalni epidemiolog. Danes pa sem z njo govorila tudi sama. Potrdila mi je, da se počuti dobro,“ pravi Kraigherjeva.

Vsi, ki so bili v stiku z bolnico, še vedno upoštevajo navodilo, naj pozorno opazujejo morebitne spremembe svojega zdravstvenega stanja in če bi se pojavili znaki, značilni za omenjeno okužbo: visoka vročina, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika, ki jim bo dal navodila za ravnanje.

 

Simptomi

Bolezenski znaki so podobni kot pri običajni gripi: visoka vročina, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol.

Okužbo širijo le bolniki
Kot poudarjajo na IVZ, okužbo širijo zboleli. Zato naj bi bili v izolaciji le tisti, ki že kažejo znake, značilne za okužbo z virusom A (H1N1). Za ljudi, ki teh znakov ne kažejo - ne za potnike, ki prihajajo s potovanj, ne za tesne stike z zbolelimi - pa ni nobene potrebe, da bi ostajali doma oz. da bi se izogibali stikov z drugimi ljudmi. Zato je bojazen, da bi se okužbe nalezli od njih, po zagotovilih Kraigherjeve odveč.

Redna higiena otežuje razvoj
Najboljša preventiva je ustrezna higiena, ob tem navajajo na IVZ. Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke.

Vsak, ki v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo, naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo presodi, ali je treba odvzeti vzorec, in poskrbel za pravilno dostavo v laboratorij, kjer se bo ugotovilo, ali gre za novo gripo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.