Slovenija
3222 ogledov

Zato Kangler Arsenoviču v živo ne bo čestital

Jure Banfi, mariborinfo.com
"V kampanji je na moj račun izrekel laži," je dejal Kangler.

Če so v Mariboru pričakovali napeto tekmo za župana, temu ni bilo tako. Dosedanji župan Saša Arsenovič je prejel kar 61 odstotkov glasov, njegov protikandidat in nekdanji župan Franc Kangler pa 39 odstotkov glasov. 

V štabu Saše Arsenoviča tako že slavijo, prispela je že tudi torta, aktualni župan pa se je ob navdušenju svojih podpornikov v svoji prvi izjavi najprej zahvalil volivcem. "Mislim, da so volivci prepoznali naše hitro in učinkovito delo," je dejal.

Franc Kangler je dejal, da ni razočaran. "To je trenutna slika političnega prostora v Sloveniji - tako v Celju, kot v Mariboru. Očitno so to posledice zadnjih referendumov. To je potrebno sprejeti," je prvem odzivu dejal Kangler. Pozneje je pred novinarji dejal, da je Arsenoviču čestital na daljavo, a ne gre pričakovati, da bi mu danes čestital tudi v živo. "V kampanji je na moj račun izrekel laži," je dejal Kangler.

Kdo sta kandidata?

Če se je aktualni župan Saša Arsenovič v volillno bitko podal s podpisi volivcev, je Franc Kangler kandidiral s podporo svoje stranke NLS.  Arsenovič je v prvem krogu dobil 36,69 odstotka glasov, Kangler pa 20,46 odstotka. V štajerski prestolnici se je sicer v prvem krogu za županski stolček potegovalo kar 15 kandidatov, v boj za uvrstitev v drugi krog pa se je vmešal še kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis s 20,29 odstotka glasov. 

V drugem krogu so Arsenoviča podprle Stranka Svoboda, SD in Nova Slovenija, Kanglerja pa največja opozicijska stranka SDS.

Zgodba se ponavlja

Sicer se je v Mariboru ponovila zgodba izpred štirih let, tudi leta 2018 sta se v drugem krogu pomerila Kangler in Arsenovič, le da je bil slednji takrat še novinec in je kandidiral s podporo SMS - letos s podporo volivk in volivcev. V finalu je slavil z 58 odstoki glasov, v simboličen dar pa je prejel celo granitno kocko. "Želim ti, da vodiš to mesto dobro, predvsem pa si želim, da mi tisto kocko podariš, če boš sam vodo to mesto, da jo bom jaz lahko uporabo," je pred štirimi leti, ko je moral priznati poraz, dejal Kangler.

Kangler se je v volilno bitko za župana podal že petič. V mestu ob Dravi pa je županoval od leta 2006 do konca leta 2012, ko je mandat prekinil po intenzivnih uličnih protestih, kjer so letele tudi granitne kocke. Znova je kandidiral na naslednjih volitvah, leta 2014 je premoč priznal Andreju Fištravcu, leta 2018 pa Saši Arsenoviču.

Tudi aktualni župan Arsenovič je razmišljal o odstopu in to po incidentu z mladoletnikom, ki naj bi ga lažje telesno poškodoval.

To sta obljubljala kandidata

Medtem, ko Arsenovič vztraja pri sloganu 'Maribor. Vsak dan boljši', je Kangler pred današnjim drugim krogom po Mariboru razdelil nove volilne plakate: 'Medtem ko se zdaj samo center mesta glanca, bo ZA VSE Mariborčane poskrbel FRANCA.'

V mestnem svetu bo imela Arsenovičeva lista 12 sedežev, Kanglerjeva pa osem, kar je dva manj kot doslej. Na enem od volilnih soočenj je Kangler dejal, da je to posledica pojava Gibanja Svoboda, ki bo zasedlo 11 sedežev v mestnem svetu.

57-letni Kangler v morebitnem novem mandatu med drugim obljublja mladim brezplačne koncerte na Trgu Leona Štuklja, ukinitev plačljivega parkiranja pod Pohorjem, oskrbo s pitno vodo za vsa gospodinjstva ter obnovo kopališča Mariborski otok. Med dosežki v času županovanja med letoma 2006 do 2012 je v soočenjih izpostavljal izgradnji zavetišča za živali in lutkovnega gledališča, obnovo Vetrinjskega dvora in Pohorske vzpenjače ter začetek obnove stadiona Ljudski vrt.

56-letni Arsenović je napovedal  nadaljevanje začetih projektov, med drugim izgradnjo predora pod mestnim središčem, ureditev Dravske promenade in zvišanje sredstev za kulturne programe. V vlogi župana se pohvali z obnovljenim Glavnim trgom za motorni promet, dokončno obnovo kopališča Pristan, skate parka in stadiona Ljudski vrt. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 21:41 04.december 2022.

    Ja, Oba sta Zanič, samo jugoviććićć je še malo bolj zanič kot kangla . Oba pa žal Preslaba . Kar spomnimo se, kako je Nesposobni Kanglomerat hotel molzti Mariborčane z kaznimi iz omejitev, namesto da bi dal ljudem Koristno Delo, ...prikaži več, jih je šel samo zavirati, omejevati, kaznovati, uničevati, .... ker ni bil sposoben najti ljudem Koristnega Dela , .... tako kot Đanša , Cmero, Pohar, Barantušek, Tuerk, Kahel, Zoki, Kučko, Drni, in še ceeeeeeela Gora podobnih Antislovenskih Parazitov ....