Slovenija
24 ogledov

Prvi se bo vselil avgusta

Celovški dvori. Za poplačilo penalov (2,6 milijona evrov) bi raje stanovanja.

Jožka Hegler, direktorica Javnega stanovanjskega sklada (JSS) Mestne občine Ljubljana (MOL), verjame, da se bo prvi najemnik v Celovške dvore vselil še ta mesec. Soseska z 833 stanovanji je v sredo le dobila uporabno dovoljenje, v petek pa so podizvajalci dela končali v 419 stanovanjih, ki so jih kupili MOL, JSS MOL in republiški stanovanjski sklad. V neprodanih stanovanjih bodo dela končali do konca septembra, kot je dogovorjeno, je povedal predstavnik podizvajalcev Mirko Požar.

Vsa so rezervirana
Stanovanja. Ko smo na spletu želeli preveriti, koliko stanovanj v Celovških dvorih je neprodanih, smo opazili, da so že vsa rezervirana, prostih je le še šest lokalov, čeprav naj bi bilo neprodanih okoli 150 stanovanj.la Jožica Pantar, ravnateljica v vrtcu Šentvid.

Dva tisoč jih je ostalo brez
Ker Vegrad ni pravočasno predal stanovanj MOL in JSS MOL, so penali zrasli na 2,6 milijona evrov. Čeprav občina in njen sklad Vegradu še nista plačala štirih milijonov evrov kupnine, si bo Heglerjeva prizadevala, da bodo penale kompenzirali z novimi stanovanji: “Potrebujemo jih. Na zadnjem razpisu je brez neprofitnega stanovanja ostalo dva tisoč upravičencev, ki so bili uvrščeni na prednostno listo, vendar jim stanovanj nismo mogli dodeliti, ker jih je bilo premalo razpoložljivih.”

Sicer pa bo za mesečno najemnino za povprečno veliko dvosobno stanovanje na 55 kvadratnih metrih treba plačati približno 180 evrov. Najemniki bodo lahko uveljavili tudi pravico do subvencionirane najemnine, ki lahko znaša največ 80 odstotkov neprofitne najemnine, je povedala Heglerjeva. Vsa neprofitna stanovanja bodo oddali za nedoločen čas.

V vrtcih in šolah navala ni
Čeprav gre za največjo stanovanjsko sosesko v Ljubljani, v večini bližnjih vrtcev in osnovnih šol ne pričakujejo navala, ampak nekaj več zanimanja. V šolah težav z zagotovitvijo prostora ne vidijo, v vrtcih imajo tudi še nekaj prostora za otroke drugega starostnega razreda, medtem ko je prvi povsod poln. “Prostih mest za otroke, stare od enega do treh let, nimamo, je pa v načrtih MOL gradnja vrtca v Guncljah v šolskem letu 2010/11, kamor bomo vključevali otroke te starosti,” je povedala Jožica Pantar, ravnateljica v vrtcu Šentvid.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.