Slovenija
29 ogledov

Prvi so se vrnili

Vračanje v stolpnico
1/12
Anže Petkovšek
Rdeči križ zbira obleko, obutev, hrano in denarna sredstva za prizadete v požaru.

140 prizadetih ob požaru v stolpnici se je danes opoldne začelo vseljevati v svoja stanovanja. "Ugotovili smo, da je dovolj varno, da se vrnejo," je dejal Peter Gubanc, namestnik poveljnika civilne zaščite Občine Domžale. Preostali, katerih stanovanja so popolnoma uničena, imajo zagotovljena začasna bivališča v hotelu Ambient oziroma pri svojcih. Občina zanje ureja trajnejšo rešitev. "Ti ljudje bodo imeli kmalu, vsaj za pol leta, začasna stanovanja v Domžalah. Rešitve se iščejo v neprofitnih stanovanjih, nekaj nastanitev so ponudili tudi posamezniki," je povedal Gubanc.

Zbirajo obleke, obutev in denar

Rdeči križ za prizadete zbira materialna sredstva. "Oblačila, obutev, bunde, posteljnina, oblačila za otroke in dojenčke, hrana ... To so osnovne stvari, ki jih zbiramo na Ljubljanski ulici," pravi Brane Kosmač z domžalskega Rdečega križa (RK). Po Gubančevih besedah jim bo pri urejanju nastanitev prav prišlo tudi pohištvo. Največja težava sta seveda streha nad glavo in dolgoročna rešitev stiske, zato bodo prizadeti potrebovali predvsem denar.

Z zbiranjem sredstev so na RK zadovoljni. Kot pravi Kosmač, je problem nepreglednost, saj se materialna sredstva zbirajo na več koncih.

Sredstva zbirajo tudi v Mengšu

Sredstva za obnovo večstanovanjskega bloka zbirajo tudi v Mengšu, kjer so se prav tako zaradi požara, morale izseliti tri družine. Kot je za STA povedal župan občine Franc Jerič, so noč preživele v enem izmed prostih stanovanj v bloku.

Kot je še pojasnil Jerič, so oškodovanim stanovalcem nudili pomoč preko Karitasa in Rdečega Križa. Požar je po njegovih besedah popolnoma uničil eno izmed stanovanj, dve pa delno. Škodo še ocenjujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.