Slovenija
26 ogledov

Prvi šolski dan za 1.300 otrok več kot lani

Prvošolčki
1/11
Anže Petkovšek
Skoraj četrt milijona osnovnošolcev in dijakov danes začenja s poukom, generacija prvošolčkov ena večjih v zadnjih desetih letih.

Danes gre prvič v šole ena največjih generacij v zadnjih desetih letih. Prvošolcev bo 1.300 več kot lani ali skupaj 21.886 osnovnošolcev. Leta 2008 se je namreč rodilo največ otrok po letu 1991, a je z letom 2013 število rojstev znova padlo, tako da bo podoben vpis v prvi razred le štiri leta, vrhunec pa bo čez dve leti. 

Skupaj danes začenja s poukom 167.751 osnovnošolcev in okoli 75.500 srednješolcev, ki pa se lahko naknadno vpišejo do 15. septembra. 

Število osnovnih šol se letos ne spreminja. Še naprej jih bo 450, od katerih so tri zasebne. Imamo tudi 330 podružničnih šol, 76 glasbenih šol (od tega 13 zasebnih) in 16 zavodov za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Pahor zaželel, da bi se imeli lepo

V šolo pa se je danes odpravil tudi marsikateri odrasli. Med njimi je bil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je obiskal Osnovno šolo Poljane v Ljubljani, ki letos praznuje 60 let obstoja.

Prvošolčkom je podelil rumene rutke za večjo vidnost na cesti ter jim zaželel lep prvi šolski dan ter veliko novih prijateljstev, da bi se imeli v šoli lepo, da bi spoznavali nove stvari in da bili vsi med seboj prijatelji. Učiteljem pa se je zahvalil za njihovo poslanstvo ter  "lahko starši predajo svoje otroke sistemu, ki mu lahko zaupamo, da jim bo dal najboljše od tistega, kar jim lahko da".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.