Slovenija
21 ogledov

Prvi test za vlado: NLB in NKBM

jože p. damijan Žurnal24 main
Prvi test za vlado bo odločitev glede izvajanja strategije obeh državnih bank - NLB in NKBM, pravi ekonomist Jože P. Damijan.

Vlada Janeza Janše bi lahko bila na gospodarskem področju nedvomno bolj uspešna od pretekle vlade; prvi test za vlado bo odločitev glede izvajanja strategije obeh državnih bank - NLB in NKBM, pravi ekonomist Jože P. Damijan.

Janševa vlada ima program, ki je usmerjen k ponovnemu zagonu gospodarske rasti in ustvarjanju delovnih mest, namesto zgolj napihovanja javnih izdatkov in zadolževanja v tujini za nevzdržno visoko javno trošenje. "Po drugi strani pa je seveda vprašanje dejanske resnosti vlade glede izvajanja načrtovanih ukrepov," je po imenovanju Janše za mandatarja vlade povedal Damijan.

Prvi test za vlado bo po njegovem mnenju odločitev glede izvajanja strategije obeh državnih bank - Nove Ljubljanske banke in Nove Kreditne banke Maribor. "Če bo vlada nastopila v vlogi delničarja in bankama dovolila, da očistita svoje portfelje, denimo tudi z odprodajo delnic Mercatorja, potem bo vlada pridobila kredibilnost glede bodočih privatizacij in privabljanja tujega kapitala k sanaciji naših podjetij," je menil Damijan.

Drugi test, ki čaka novo vlado, bo rebalans državnega proračuna za leto 2012. "Tu se bo pokazalo, koliko bo vlada uspešna glede načrtovanega letnega zmanjšanja javnih izdatkov za 800 milijonov evrov. Tretji test bo zmanjševanje plač in racionalizacije v javnem sektorju ter pokojninska reforma," je ocenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.