Slovenija
36265 ogledov

Golob povedal, kdo bo zamenjal Uroša Urbanijo

podpis koalicijske pogodbe Saša Despot
Prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levice tudi uradno podpisali koalicijsko pogodbo.

Prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so tudi uradno podpisali koalicijsko pogodbo vlade v mandatu 2022-2026, ki se oblikuje pod vodstvom Goloba. 

Koalicijski trojček ima v DZ podporo 53 poslancev, računajo lahko tudi na podporo obeh predstavnikov narodnih skupnosti.

Na vprašanje, kdo bo na mestu direktorja urada vlade za komuniciranje zamenjal zdajšnjega šefa Uroša Urbanijo, je Golob potrdil, da bo to Dragan Barbutovski.

Barbutovski je bil govorec prvega slovenskega predsedovanja Evropski uniji, vodil je nekatere večje projekte EU, pred tremi leti je bil imenovan za državnega direktorja Slovenije za British Council. Je tudi soustanovitelj zavoda Evropa misli …

Dragan Barbutovski | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed

"Če volja ljudi ne bi bila tako jasna, se ne bi tako hitro uspeli dogovoriti o tem, katere so smeri, kateri so projekti in katere so vrednote, ki jih bomo skupaj zagovarjali v bodoči vladi," je prepričan Robert Golob.

Koalicijska pogodba po njegovih besedah tudi določa novo organizacijo vlade, ki je sicer zaradi vloženega predloga SDS za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi za zdaj še ne morejo realizirati. Zagotavlja, da večanje števila ministrstev le na videz povečuje kompleksnost vlade. Prav ta nova ministrstva, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo in ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, so namreč po njegovih besedah namenjena temu, kar bo novo vlado razlikovalo od preteklih, in to je ustvarjanju novih priložnosti, novih projektov in znanj.

O zdravstvu so usklajeni

Koalicijskim partnerjem je uspelo doseči konsenz, kako nasloviti ključne izzive na področju zdravstva. Ključni prioriteti sta tako izhodna covidna strategija in interventni zakon, ki naj bi v mandatu nove vlade prinesel zdravstveno reformo, napoveduje. Slednjega bo na zaslišanju pred pristojnim delovnim telesom DZ predstavil kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan, napoveduje Golob. 

V prihodnjem mandatu bo ključno tudi spopadanje z energetsko draginjo in dražitvami hrane. Po Golobovih besedah je v prvem primeru smiselno sprejeti ukrepe, namenjene vsem državljanom, v drugem primeru pa razmisliti tudi o selektivni usmerjenosti ukrepov.

Med spremembami, ki jih želijo uvesti, izpostavlja tudi spremembe v javnih nastopih in politični kulturi. "Niti besede nisem namenil prejšnji vladi in je tudi ne bom, ker nismo tukaj zato, da se izgovarjamo na kogarkoli, ampak da udejanjimo tisto, kar smo ljudem obljubili. In ta sprememba politične kulture, ki naj bo spoštljiva, ampak odločna in usmerjena v prihodnost, je tudi moja osebna zaveza," poudarja.

podpis koalicijske pogodbe | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Fajonova pa je po podpisu koalicijske pogodbe dejala, da danes začenjajo pisati "novo poglavje o prihodnosti Slovenije" in oblikovati to, za kar so se volivci odločili na volitvah: vlado sprememb. Skupen cilj koalicijskih partnerjev je ob tem zagotoviti močno gospodarstvo za socialno varnost vseh, skladen regionalni razvoj in umeščenost Slovenije v jedro EU, zagotavlja.

Po besedah Mesca je dan podpisa koalicijske pogodbe dan, ko se končuje izgubljeno desetletje in pol, ko se je Slovenija kobacala iz krize v krizo. "Če potegnem črto, koalicijska pogodba, ki smo jo podpisali, je ločnica med izgubljenim desetletjem in pol in trdim delom, ki nas čaka," obljublja. Ob tem napoveduje vlado, ki bo zrla v prihodnost. "Treba bo delati drugače, da pridemo do prihodnosti za vse, ne le za peščico," povzema usmeritev vlade v nastajanju.

"Vemo, kje smo in kam želimo priti"

Golob sicer še napoveduje, da bodo vsakih šest mesecev pregledali koalicijsko pogodbo z namenom ugotoviti, ali so se okoliščine toliko spremenile, da so potrebne kakršnekoli prilagoditve. S koalicijskima partnericama so se namreč že pred volitvami poenotili o skupnem cilju: kam pripeljati Slovenijo do leta 2030. "Vemo, kje smo in kam želimo priti, pot je znana, nato pa se bomo primerno odzivali glede na okoliščine," napoveduje.

Sestavljanju ekipe v kabinetu predsednika vlade se bo intenzivno posvetil po uradni izvolitvi za mandatarja. Želi pa si, da bo kabinet predsednika vlade deloval horizontalno, povezoval ministrstva, ki pokrivajo iste teme, temu pa bo prilagojeno tudi delovanje državnih sekretarjev kabinetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • eminenca 15:58 24.maj 2022.

    izbran bo NAŠ! in temu se reče SVOBO|DA| ... do zadnje čistilke bo zamenjal tudi če je ukrajinka, samo da je naša ... zato pa so vprašalniki

  • Plavi-mil 15:04 24.maj 2022.

    Spet eden neslovenec, po domače čifur, kateremu je domoljubje Španska vas, nima nobenega Slovenca

  • Pepe007 14:47 24.maj 2022.

    To se imenuje nepolitično kadrovanje po ptičje :). Gledamo enako zgodbo kot smo jo gledali 2 leti nazaj. Le da bodo sedaj baje na položaje imenovani nepolitični in ustrezni ljudje. D abi bilo to možno, so se za prijatelje celo ...prikaži več odprla nova ministrstva. Vse za stroko.