Slovenija
44 ogledov

Prvi zaposleni v javnih delih že na terenu med migranti

begunci Saša Despot
Preko javnih del zaposlili prvih 15 ljudi, nove zaposlitve do konca tedna. Večina kandidatov že izbrana.

15 zdaj že nekdanjih brezposelnih je danes začelo delati v programu javnih del za pomoč pri obvladovanju migracijskih tokov. To pomeni, da začenjajo svoje delo na terenu, v sprejemnih in nastanitvenih centrih ter na Upravi RS za zaščito in reševanje, so sporočili iz ministrstva za delo. 

Čistijo, delijo, sortirajo

Največ, to je štirinajst novozaposlenih, je danes v Brežicah, ena novo zaposlena pa v Mariboru. Opravljajo različna delaodvisno od njihove končane izobrazbe, izkušenj in drugih lastnosti: zagotavljajo pomoč pri čiščenju in urejanju prostorov in okolice, pri razdeljevanju hrane, pri sprejemu, sortiranju, razdelevanju in odpremi humanitarnega materiala, kot tudi usmerjanje, svetovanje in informiranje migrantov ter organizacijske in usklajevalne naloge.

Večina mest že zasedenih

Za pomoč pri delu z migranti bo preko javnih del zaposlenih 260 brezposlenih. Za zdaj so predvidene zaposlitve za obdobje dveh mesecev, torej do izteka koledarskega leta, glede na pričakovane migrantske tokove pa je verjetno nadaljevanje programa tudi v prihodnjem letu. 

Zaposlitve do konca tedna

"Večina kandidatov za zaposlitev v javnih delih je že izbrana. V tem tednu pospešeno potekajo njihove napotitve na zdravniški pregled. Ko ga uspešno opravijo, z njimi sklenemo pogodbo o vključitvi v program, naslednji dan pa že lahko sklenejo pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem oziroma izvajalcem javnih del," pravi Mojca Ulaga, skrbnica programa javnih del v Centralni službi Zavoda.  

"Nadaljnje zaposlovanje v okviru programa je predvsem povezano s tem, kako hitro bodo izbrani kandidati lahko opravili zdravniški pregled, " dodaja Ulaga. Do sredine prihodnjega tedna bi lahko bila zaposlena večina izbranih kandidatov in s tem omogočen začetek njihovega dela na terenu.

Delo v dveh ali treh izmenah

Zaposleni v okviru javnih del bodo delo v sprejemnih in nastanitvenih centrih opravljali 40 ur na teden, predvidoma vse dni v tednu in v dveh ali treh izmenah.

Zaposleni v javnih delih za pomoč pri obvladovanju migracijskih tokov so upravičeni do plače, izražene v deležu od minimalne plače po ravneh izobrazbe, do povračila stroškov za prehrano, stroškov prevoza na delo in do regresa za letni dopust. Ravno tako so upravičeni do dodatka za delo v manj ugodnem delovnem času. Vsi zaposlenih v javnih delih morajo opraviti usposabljanje za varstvo pri delu, napoteni bodo tudi na ustrezno cepljenje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • samo.jst 07:39 05.november 2015.

    nove državne službe, ki se finacirajo neposredno iz davkoplačevalske malhe, ki nimajo dodane vrednosti in so izključno v korist tujcem, ki tako ali drugače ne bi smeli niti biti pri nas... Kateri davek bomo dvignili za to? DDV, socialni prispevek? ...prikaži več Ali bomo kar uvedli migrantski prispevek?