Slovenija
5257 ogledov

Drama na vrhuncu: Število glasov izenačeno, župana bodo določili z žrebom

Lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volilne skrinjice za lokalne volitve
Županska kandidata sta povsem izenačena. Obeta se žreb.

V županski tekmi v Šmarjeških Toplicah je po prištetju glasovnic, ki sta prišli po pošti, rezultat med aktualno županjo Bernardko Krnc in njenim izzivalcem Marjanom Hribarjem neodločen. Oba sta zbrala po 1016 glasov. Zakon v takih primerih predvideva žreb, kar bi bilo prvič na županskih volitvah pri nas.

Kot je za Dolenjski list povedal predsednik OVK mag. Fredi Bančov, je bila v vsaki kuverti pravilno vložena glasovnica s pripadajočo karto. Dodatna glasova je prejela dosedanja županja, kar pomeni, da je rezultat volitev sedaj izenačen.  

"Zdaj sledijo nadaljnji postopki, z ugotavljanjem prispelih ugovorov preko dneva na občinsko volilno komisijo, ta pa bo o njih odločila v zakonsko določenem roku, kar so štirje dnevi po koncu volitev. Če rezultat ne bo spremenjen in bosta oba županska kandidata ohranila enako število glasov, sledi žrebanje," je za Dolenjski list povedal Bančov. 

Ali se bo kateri od kandidatov odločil podati ugovor na rezultat, za zdaj še ni znano. 

Še danes čas za ugovor

Vsak kandidat, predstavnik kandidature oziroma liste kandidatov in vsak volivec ima sicer, če oceni, da je pri delu volilnega odbora prišlo do nepravilnosti, pravico vložiti ugovor pri občinski volilni komisiji. Ugovor se lahko vloži najpozneje naslednji dan po dnevu glasovanja, kar je v primeru nedeljskega drugega kroga županskih volitev danes.

Občinska volilna komisija mora o ugovoru odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.