Slovenija
25 ogledov

Prvih 33 postelj februarja

V stari pediatrični kliniki bodo v prihodnjih mesecih končali sanacijo spodnjih Žurnal24 main
Negovalna bolnišnica. Po letu zamude končno premik z mrtve točke.
Hiša Hospic sameva
Paliativa. Do novega leta naj bi se razrešile tudi težave s hišo Hospic, ki je namenjena bivanju in negi umirajočih. Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog za financiranje zdravstvene oskrbe v hiši Hospic, ki prazna stoji že od marca.

Bolnišnica. Februarja naj bi začel delovati del negovalne bolnišnice v Ljubljani. To bo skoraj dve leti po tem, ko so iz pediatrične bolnišnice, v kateri bo delovala negovalna bolnišnica, paciente preselili v novo stavbo, in več kot leto pozneje, kot je napovedal tedanji minister Miklavčič.

Objekt stare pediatrične klinike je bil neprimeren za redne dejavnosti. Potrebna je celovita sanacija,” razlagajo na ministrstvu za zdravje (MZ). V celoti naj bi bila sanacija končana v roku dveh let.

Kandidatov veliko
V bolnišnici, ki bo prva negovalna v Sloveniji – druge bolnišnice imajo negovalne oddelke –, bo sprva na voljo 33 postelj; skupno jih je predvidenih 135. Negovalna bolnišnica bo pod okriljem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL). V negovalno bolnišnico bodo premeščeni bolniki, ki po končanem bolnišničnem zdravljenju ne morejo biti samostojni.

V UKCL vsak dan leži 120 bolnikov, ki bi sodili v negovalno bolnišnico, pravi glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar. Med njimi so tudi taki, ki ostanejo tam pol leta. “V preostalih regijah te težave niso tako pogoste, saj je lažje dobiti posteljo v domu za ostarele,” pravi Kos Grabnarjeva. Dvajset postelj v negovalni bolnišnici je predvidenih tudi za paliativno oskrbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.