Slovenija
59 ogledov

Prvo krpanje pokojninskih lukenj

slovenija 29.01.14. Lopata pri Celju, Stajerska avtocesta, romini, policija, pre Gregor Katič
Nevarni poklici. Država bi preprečila, da bi se pravica do upokojitve izkoriščala.

Manj kot pol leta, odkar nova pokojninska zakonodaja gasilcem, vojakom in policistom omogoča, da se lahko predčasno upokojijo zaradi nevarnosti, ki jih prinaša njihov poklic, država že odkriva prve pomanjkljivosti in načrtuje prve resne spremembe.

Pogoji ostajajo enaki

"S spremembami in dopolnitvami poklicnega zavarovanja se želi vzpostaviti sistem, ki bo služil svojemu namenu. Torej zagotoviti vsem zavarovancem pridobitev pravice do poklicne pokojnine in hkrati zagotoviti, da bodo sredstva, ki bodo vplačana v ta sistem, zadostovala za izplačevanje primernih poklicnih pokojnin vsem zavarovancem. Spremembe pa gredo v smeri financiranja in zagotavljanja pravic, ne pa tudi v smeri spreminjanja upokojitvenih pogojev za pridobitev pravic iz poklicnega zavarovanja," poudarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Prve predloge so z ministrstva sindikalistom že posredovali, a podrobnosti ne želijo razkriti, dokler ne prejmejo njihovih odgovorov.

Čez največ dve leti

V prihodnjih dveh letih se bo, neuradno, lahko poklicno upokojilo od 10 do 15 pravosodnih policistov v zaporih in približno enako število policistov. "Prvi zavarovanci, naši člani, ki bodo izpolnili pogoje za poklicno pokojnino, konec letošnjega leta, nekaj v prihodnjem letu in več v letu 2016, bodo poklicno pokojnino prejemali okoli šest mesecev, nakar se bodo starostno upokojili," pojasnjujejo na Sindikatu policistov Slovenije.

Višine mesečne pokojnine še ne morejo napovedati. Policisti, ki so se v zadnjih dveh letih upokojili po starem pokojninskem sistemu, pa prejemajo od 600 do 900 evrov mesečne pokojnine.

 

Komentarjev 1
  • dragec 14:48 22.april 2014.

    kaj, če pa KAD in ministrstvo za delo nimata opredeljene pogoje, kako se izvede poklicno upokojevanje