Slovenija
4341 ogledov

Prvo nadomestilo in takoj kontrolor na vratih

razno 31.12.10. inspektor, stopnice, poslovnez, stopnisce, blok, foto:nik rovan Nik Rovan
Komaj sem dobila prvo nadomestilo bolniške, že je na vrata pozvonil kontrolor, nam je povedala samostojna podjetnica, ki si je poškodovala roko.

To je precej nenavadno, saj ima Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) le dva tako imenovana laična nadzornika, ki preverjata, kaj počnejo tisti, ki so na dolgotrajni bolniški. To namreč plačuje zdravstvena blagajna, zato jo tudi nadzoruje. 

Primerov, ko so ljudje na bolniški več kot 30 dni, je bilo predlani 290.117, nadzor pa je bil opravljen pri 2108 zavarovancih, ker ni niti odstotek vseh. Podatkov za leto 2015 na ZZZS še nimajo zbranih. 

Graf bolniške | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Nadzori se izvajajo ciljano, samostojni podjetniki bolj na udaru

So samostojni podjetniki bolj na udaru? Da. "Nadzori se izvajajo ciljano. Zato so bili najpogostejši nadzori pri številčno največjih kategorijah zavarovancev in kategorijah, pri katerih dejansko večkrat prihaja do kršitev ravnanja v času 'bolniškega staleža', na primer samozaposlenih," pravijo na ZZZS. 

Številke kažejo, da so samozaposleni precej pogosteje tarča nadzorov. Čeprav jih je v aktivnem prebivalstvu le deset odstotkov, so pri njih opravili 28 odstotkov nadzorov. So pa pri njih odkrili tudi nadpovprečno število kršitev. 

Najpogostejša kršitev, da te ni doma ali da služiš

Kršenje navodil zdravnika so ugotovili v povprečju v sedmih odstotkih nadzorov, pri samozaposlenih pa v skoraj 11 odstotkih. Od 148 ugotovljenih nepravilnosti v letu 2014 so jih sicer 77 odkrili pri delavcih, 63 pri samozaposlenih, sedem pri kmetih in eno pri brezposelnem. Kršitve so najpogosteje neupravičena odsotnost od doma in opravljanje pridobitnega dela.

Graf bolniške | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

"Pri posameznih zavarovancih je bil na podlagi zahteve imenovanega zdravnika, zaradi odsotnosti zavarovanca ali zaradi ugotovitev, da zavarovanec v času bolniške odsotnosti opravlja pridobitno delo, nadzor opravljen večkrat," pravijo na ZZZS. 

V zapisniku so predvidene tri kontrole

Na zapisniku so predvidene tri kontrole. Laični kontrolor na podlagi naročila imenovanega zdravnika lahko opravi tudi več obiskov zavarovanca. Vrne se v primeru, ko zavarovanca ne najde na domu, ali če mu več obiskov istega zavarovanca naroči imenovani zdravnik, so pojasnili na ZZZS. 

Kontrolor, ki ga na dom bolnika pošlje ZZZS, ni zdravnik in ne pozna zdravstvenega stanja bolnika. Z obiskom na domu laično presodi spoštovanje danih navodil s strani zavarovanca in opažanja zapiše v zapisnik ter ga posreduje imenovanemu zdravniku ZZZS, ki presodi, ali je ravnanje kršitev navodil. 

Pravica do kritja prispevkov in nadomestila bolniške iz zdravstvene blagajne pripada delavcu po 30 delovnih dneh, prej je bolniška breme delodajalca. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • korisnik_362 08:31 19.februar 2016.

    Logika bolniške za brezposelnega je, da če je nezmožen za delo, je nezmožen tudi za iskanje dela.

  • malonaokoli 06:44 19.februar 2016.

    vsi zaposleni, ki imajo bolniško na priporočilo psihjatra imajo celo zapisano, da je priporočljiv vsakdanji sprehod v naravi !

  • malonaokoli 06:40 19.februar 2016.

    če delaš v gradbeništvu in imaš gibs na roki lahko hodiš na okoli kolikor hočeš, ga ni zdravnika ki bo predpisal ležanje doma 24 ur.