Slovenija
3 ogledov

PS bolj kot za volitve za drugo koalicijo

Svet Pozitivne slovenije pozitivna slovenija Saša Despot
Slovenija potrebuje projektno vlado, PS pa je pripravljena na pogovore o njej brez pogojevanja, pravi začasna vodja trenutno največje parlamentarne stranke Alenka Bratušek.

Po besedah Alenke Bratušek je čas, da se stranke začnejo pogovarjati o projektni vladi in projektih, ki jih je treba nujno izpeljati.

"PS je pripravljena aktivno sodelovati pri reševanju situacije. Prvič, z dogovorom o projektni vladi in drugič, z dogovorom o tem, kdaj izpeljemo predčasne volitve, če si tega res vsi, ki o tem govorijo, tako želijo," je povedala.

Po mnenju Bratuškove bi morala projektna vlada izpeljati pet ključnih projektov, in sicer zagon gospodarstva, reformo trga dela, vstop Hrvaške v EU, zaključek pogajanj o novi finančni perspektivi ter spremembo volilne zakonodaje. Pri tem je dodala, da so v PS za razpravo o tem, kateri so ključni projekti, odprti. Povedala je tudi, da še niso razmišljali o tem, kdo bi lahko sestavil takšno vlado in imenoval katerega ministra, saj je po njenih beseda vsebina trenutno bolj pomembna od imen in strankarskih ali osebnih interesov.

Pojasnila je, da je do projektne vlade možno priti najprej z dogovorom in potem s konstruktivno nezaupnico, ki bi bila vložena v DZ. "Naša želja je seveda, da bi pod to konstruktivno nezaupnico bilo čim več podpisov kolegic in kolegov iz DZ," je dejala.

Na ultimate nekaterih strank, da so se s PS pripravljene pogovarjati le v primeru odstopa "zamrznjenega" predsednika  Zorana Jankovića, je dejala, da njen način dela niso ultimati, zato tega ne bo sprejemala tudi z druge strani. "Zahteve o katerih govorijo stranke, so že izpolnjene," je povedala in poudarila, da ima polna pooblastila za vodenje stranke. Dodala je, da upa, da jim bodo druge stranke dovolile, da razmerja v svoji stranki urejajo sami.

Bratuškova je povedala še, da se predčasnih volitev v PS ne bojijo ter da je že pojasnila, zakaj v tem trenutku za državo ne bi bile dobre. "Dokler ne spremenimo volilne zakonodaje, ljudje ne bodo imeli večjega vpliva na to, kdo sedi v DZ," je dejala in dodala, da se lahko zgodi, da v DZ tudi po hitrih predčasnih volitvah ne bo veliko razlik.

Komentarjev 2
  • prosti.strelec 06:54 25.januar 2013.

    PS misli reševat svojo rit in in sklepat nove povezave, samo da ne bi bilo predčasnih volitev. Imeli so najlepšo priliko, da bi rekli naj župan Ljubljane odstopi, ampak ne, tudi tolko pameti in kulture ne premorejo da bi Zorana ...prikaži veča Jankoviča pozvali naj spoštuje državne organe. Saj bojo kmalu volitve in boste videli, vse se vrača vse se plača.

  • mph 20:39 24.januar 2013.

    Podpiram nove volitve čimprej, po drugi strani pa je res nesmiselno nizek prag, ki je potreben za preboj v parlament. Nujno je potrebno vpeljati nekaj bolj pametnega.