Slovenija
28 ogledov

PS obstruira izredno sejo DZ

Poslanci so soglasno sprejeli dopolnilo SLS, po katerem bodo tisti, ki državne p Žurnal24 main
Poslanci na izredni seji ob obstrukciji poslancev Pozitivne Slovenije hitro skozi zakone.

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je ob začetku izredne seje DZ napovedal obstrukcijo. Največja opozicijska stranka bo sodelovala le pri obravnavi informacije o stanju v slovenskem bančnem sistemu in predlogu novele zakona o uravnoteženju javnih financ.

Kot je pojasnil, so se poslanci za obstrukcijo odločili zaradi obsežnega dnevnega reda seje DZ in časovno izjemne omejenega časa za razpravo pri posamezni točki. "Glede na to, kako kaotično je stanje, v katerega je pripeljala koalicija, se je PS odločila, da pri taki demontaži DZ ne bomo sodelovali," je dejal.

Poslanci bodo odločali o Slovenskem državnem holdingu

Poslanci imajo na dnevnem redu 27 točk. Največ pozornosti so v javnosti v preteklih dneh vzbudili predlogi za novo obliko upravljanja z državnimi naložbami. Vlada je vložila zakon o Slovenskem državnem holdingu, Pozitivna Slovenija (PS) pa zakon o upravljanju kapitalskih naložb. Odbor za finance je v ponedeljek sklenil, da bo dopolnjen predlog zakona pripravil na podlagi vladnega predloga in da vanj ne bo vključil nobenega člena iz predloga PS. Vladni predlog sicer predvideva preoblikovanje Slovenske odškodninske družbe v novo družbo, ki ji bosta pripojena tudi Kapitalska družba (Kad) in Družba za svetovanje in upravljanje (DSU).

Znana usoda poroštva za Teš 6 in fiskalnega pravila

Epilog naj bi po nekaj tednih dobila tudi zgodba, povezana z državnim poroštvom za projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), saj je Odbor DZ za finance in monetarno politiko v petek vendarle končal drugo obravnavo predloga zakona o poroštvu. DZ bo odločal tudi o vnosu fiskalnega pravila o uravnoteženih javnih financah v ustavo. Sprememba 148. člena ustave zaenkrat nima zadostne dvotretjinske podpore.

Poslanci bodo predvidoma ustavili postopek spreminjanja ustave, s katerim bi ukinili državni svet. Za to ustavno spremembo namreč ni potrebne podpore poslancev. DZ bo opravil tudi prvo obravnavo predloga novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim želi opozicija odpraviti nekatere ukrepe, ki so posegli v pravico do pokojnine iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence.

Komentarjev 5
  • dragec 15:12 17.julij 2012.

    Ja in na tvojo veliko radost, prišli novi iz SDS, prav v številu odsotnih iz PS.

  • Darko 14:00 17.julij 2012.

    izrodek kaj si ti bolan ali si na tabletah, želiš koga prepričat da je to pisanje intelektualni PRESEŽEK, KI GA TI IN SAMO TI NAJBOLJ RAZUMEŠ

  • mukotrpni 13:55 17.julij 2012.

    prav zanima me če bodo vrnili denar za sejnino....