Slovenija
27 ogledov

PS: S tem socialnim sporazumom bi razvrednotili človeka

Pozitivna Slovenija v politiki strogega varčevanja ne vidi rešitve, saj ta lahko vodi v poglabljanje strukturne brezposelnosti in stopnjevanje revščine. Svoje pripombe na vladna izhodišča za nov socialni sporazum so že poslali vladi.

Po pregledu izhodišč za socialni sporazum 2012–2017, ki jih je vlada predstavila na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) prejšnji teden, v stranki Pozitivna Slovenija (PS) menijo, da so nekatera izhodišča napačno zastavljena, saj da posegajo v temeljne pravice, ki so določene z ustavo. Stranka se je o njih prejšnji teden pogovarjala tudi s sindikati.

Postaviti ločnico med brezpogojnimi in pravicami, ki izhajajo iz dela

V PS so mnenja, da bi bilo treba v izhodiščih postaviti jasno ločnico med socialnimi pravicami, ki so brezpogojne in jih država določa na podlagi statusa državljana, ter pravicami, ki izhajajo iz dela (zaposlitve) in so zato "tržno" pogojene. "Vse dosedanje napovedi vladnih usmeritev gredo v smeri omejevanja, ukinjanja, krčenja, kar lahko ob pomanjkanju ustrezne regulacije vodi celo v povečanje revščine," pravi Žgajner Tavševa. V stranki pogrešajo tudi konkretno opredelitev načrtovanih reform.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.