Slovenija
26 ogledov

PS zahteva preiskavo

Protest v Mariboru mediaspeed
Poslanska skupina PS je danes vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja problematike skrajnih skupin v Sloveniji. Poslanka Tamara Vonta je danes na novinarski konferenci poudarila, da njihov namen ni politični obračun, ampak da se ugotovi "kje smo" - ali torej te skupine obstajajo ali gre za govorice.

Vzrokov za današnjo potezo Pozitivne Slovenije je več, je dejala poslanka Tamara Vonta. Po njihovi oceni se tej temi "eksplicitno izogibamo" skoraj dve desetletji, s tem pa se pušča odprto vprašanje o obstoju takih skupin v Sloveniji. S tem pa se tudi omogoča široko polje delovanja in nedotakljivosti takih skupin, če obstajajo, meni Vontova.

Dejala pa je tudi, da je to njihova zadnja in edina možnost, ki jo kot opozicijska stranka še imajo. Kot pravi poslanka, Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) ne sodeluje s parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, "vsaj ne tako, kot bi po zakonu morala".

Po njenih besedah obstaja celo sum prirejanja dokumentov, ki jih komisija dobi. Hkrati pa želijo, da bi se depolitiziralo delovanje agencije, "kajti vse pogosteje smo lahko priča temu, da ima dnevna politika največji vpliv na delovanje Sove".

Začelo se je novembra lani

Vprašanje o skrajnih gibanjih v Sloveniji se je ponovno odprlo konec novembra lani po protestih v Ljubljani, ki so se sprevrgli v nasilje. Izbruh nasilja naj bi bil namreč načrtovana akcija, po nekaterih informacijah pa naj bi zanjo bile odgovorne prav skrajne skupine.

Poslanka Pozitivne Slovenije pravi, da bo treba v zvezi s tem ugotoviti tisto, o čemer mediji poročajo in ljudje govorijo, ter ugotoviti, kakšno je dejansko stanje in ali so bili nekateri dejansko plačani za povzročanje izgredov. Ugotoviti treba tudi, ali skrajne skupine ogrožajo državno varnost, je nadaljevala.

Obenem pa bo cilj preiskave sprememba zakonodaje tako, da s takimi skupinami ne bo ogrožena varnost državljanov. "Nenazadnje pa bo treba končno kaj reči tudi o tem, ali je res, da Slovenska vojska sodeluje z nekaterimi skupinami ekstremistov," je še dodala poslanka.

Komentarjev 2
  • privat 08:47 05.januar 2013.

    vedo oni to...samo jih ni briga!! Njim je samo da pokradejo ,uničijo...

  • ocean 22:27 04.januar 2013.

    O nestrpnih skupinah, ki delujejo v Sloveniji je verjetno dovolj podatkov, pri organih, ki so za tak nadzor poklicane. Če bi bil namen parlamentarne preiskave ta, da ugotovi, kdo je angažiral in morda tudi plačal te skupine za razbijanje sicer ...prikaži več mirnih protestov, bi bilo to za pozdraviti. Če pa je namen te parlamentarne akcije s strani PS ta, da spremenijo zakonodajo tako, da bodo kot skrajneži prepoznani vsi, ki se bodo na protestih izpostavili za pravico, pa je to lahko zelo nespametno in nasilno dejanje. Tako bi imeli lahko organi pregona preganjati vse oporečnike kot so kulturniki z Roške in razna gibanja in stranke kot je TRS in pa večina neposlušnih Zombijev. Poslanci, vsa vaša dejanja bog vidi....