Slovenija
115 ogledov

Psa ne bo več treba cepiti vsako leto

pes avto Shutterstock
Proti vsakoletnemu cepljenju so bili v nekaterih društvih, saj je cepljenje za pse stresno, imelo pa naj bi tudi nekatere stranske učinke.

Prihodnje leto bo začel veljati pravilnik, ki ne bo več določal obveznega cepljenja proti steklini vsako leto.

"Dosedanji način bomo spremenili tako, da bomo ohranili cepljenje, vendar bosta obvezni prvi dve ali tri cepljenja pri mladih živalih, naslednja pa se bodo vrstila v skladu z navodili proizvajalcev, saj nekatera cepiva zagotavljajo imunost za dve ali tri leta," nam je povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je o načrtovanih spremembah prav včeraj obvestil Kinološko zvezo Slovenije.

Imajo zagotovila stroke

Za spremembo pravilnika so se odločili, ker so vsakoletnemu cepljenju nasprotovale nekatere nevladne organizacije in ker so pridobili strokovno mnenje Veterinarskega inštituta Slovenije.

"Vprašanje je še, kaj narediti s starejšimi psi, pri katerih imunost pade: ali jih obvezno cepiti ali pa slediti navodilom proizvajalca. Tu bomo počakali na odločitev stroke in pravilnik ustrezno prilagodili," je dodal Židan.

Komentarjev 1
  • ales 09:12 21.avgust 2013.

    Aleš Povše zagovarja cepljenje na neobvezno cepljenje psov za vsako leto.Aleš Povše izpostavlja tudi zelo slabo ravnanje psov in mačk v teh vročih poletih dneh. Aleš pravi, da morajo imeti domače živali vedno na voljo dovolj sveže pitne vode, ...prikaži več saj zaradi dlake težje prenašajo vročino, kot ljudje. Tudi v hladnejšem vremenu naj imajo vedno na voljo vodo, dodaja Povše.Aleš Povše