Slovenija
29 ogledov

Psi na cepljenje, saj Vurs še študira

Stanko Valpatič Osebni arhiv
Steklina. Cepivo drži več let, pse cepimo letno.

Do nadaljnjega bo še naprej obvezno cepljenje psov proti steklini vsako leto, čeprav proizvajalci za nekatera cepiva zagotavljajo dve- ali triletno
učinkovanje.

Ko smo aprila prvič poročali o tem, nam je kmetijski minister Dejan Židan obljubil, da bo Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) naročil, naj zadevo strokovno prouči. Strokovnega poročila do danes še ni prejel.

“Mnenje o upravičenosti vsakoletnega cepljenja bo podano po izdelavi študije, ki je še v pripravi. Ker gre za kompleksno vprašanje, je Vurs v študijo vključil tuje in domače strokovnjake,” pojasnjujejo na Vursu.

“Ljudje so se na nas že obrnili, da je njihov pes po cepljenju zbolel ali celo umrl,” pravi Stanko Valpatič iz Društva za osvoboditev živali in njihove pravice. Najverjetnejši razlog, da zakon določa vsakoletno cepljenje, je po njegovem mnenju denar. Cepivo stane nekaj manj kot 35 evrov, kar pomeni, da je le cepljenje registriranih psov vredno več kot sedem milijonov evrov na leto.

Do julija stekline ni bilo

Letos prisotnost stekline še ni bila potrjena, lani pa so jo ugotovili pri 15 lisicah in enem govedu. Zadnji primer bolezni pri človeku so potrdili leta 1950.

Komentarjev 3
  • Tinček Marinček 13:58 29.september 2011.

    Kaj je škrtice, vam je žal 30 evrov za svoje ljubljenčke? Da vas stekla lisica vgrizne!

  • odisej11 14:22 27.september 2011.

    Cepiti bi morali ljudi na Vurs-u, ker tam že dolgo razsaja steklina.

  • BUČKO 11:31 27.september 2011.

    barabe požrešne