Slovenija
74 ogledov

"Psi so sestavni del policije"

1/10
Žurnal24 main
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je navdušena nad natančnostjo dela na oddelku za šolanje službenih psov.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal si je ogledala, kako poteka urjenje službenih psov na Gmajnicah pri Ljubljani.

"Policijski psi so sestavni del policije. Uporablja se jih tako pri rednem pregledu stvari na terenu, na javnih prireditvah, navsezadnje pa tudi pri odkrivanju prepovedanih drog, orožja in eksploziva. Policijskega dela si brez njih ne moremo predstavljati," je pomembnost živalske pomoči pri delu izpostavila Kresalova.

Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije se je aprila 2008 preselil v nove, boljše in večje prostore na Gmajnicah v Ljubljani, kar je rešilo dolgoletne težave, s katerimi so se srečevali tako inštruktorji kot službeni psi.

Dolgih sedemnajst let sem imela svojega kužka, tako da vem, kakšno posebno prijateljstvo se razvije med psom in lastnikom in kako hudo je, ko te tak družinski prijatelj zapusti. Rada imam kužke.
Katarina Kresal

Skrb za druge živali
Psi na Gmajnicah so po besedah notranje ministrice deležni ustreznih pogojev, kar naj ne bi veljalo za nekatere druge živali. Kresalova opozarja: "Marsikaterim drugim živalim po državi se ne godi tako dobro kakor tukaj. Policija ima pristojnosti preganjanja prekrškov v zvezi z mučenjem ali napačnim obravnavanjem živali. To, kar bi želela posebej opozoriti, je, da pri nas že imamo živalsko policijo, zakon o zaščiti živali, ki določa, katera dejanja so kazniva, in policija gre v takih primerih vedno na teren ter reagira." Kresalova je za jesen napovedala poseben svet notranjega ministrstva, na katerem bo stekla akcija osveščanja ljudi, da je tudi nasilje nad živalmi treba javiti policiji.

"Ključna je navezanost med psom in vodnikom"
Besedo je nato prevzel vodja oddelka za šolanje policijskih psov Marko Medvešek. "Naša šola ima 62-letno tradicijo. Zadnjih 10 let smo se lotili resnejšega sistema usposabljanja vodnikov in psov. Poleg nas ima še osem šol povsem nove namestitvene kapacitete, pridobili smo tudi novo veterinarsko ambulanto. Za naprej razmišljamo, da bi se začeli ukvarjati z lastno vzrejo psov, kar je v preteklosti že bila praksa in se je opustila. Rad bi poudaril, da je pri našem delu najbolj pomembna navezanost med psom in vodnikom, kar nam zagotavlja uspehe na terenu," je povedal Medvešek in dodal, da je le od dva do 20 odstotkov vseh psov primernih za vzrejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.