Slovenija
425 ogledov

Psi v blokih tudi na črno

V enem izmed stanovanjskih blokov na Rusjanovem trgu ni prijavljen niti en pes, Žurnal24 main
Pravilnik. Lastniki psov v stanovanjskih blokih ne prijavljajo, ker je zakonodaja nedorečena.

V našem bloku ni nihče prijavil psa, kljub temu, da jih tu živi okoli 20,” pravi stanovalka večstanovanjske stavbe na Rusjanovem trgu. Lani je namreč začel veljati pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb, ki med drugim predpisuje, da morajo lastniki psov svoje ljubljence prijaviti. Tudi zanje morajo plačevati stroške čiščenja skupnih prostorov, in sicer za vsakega polovico tega, kar mora plačevati en stanovalec.

Z dopisom bodo ukrepali

Za neprijavljene dvojna cena

Pravilnik. Če lastniki ali najemniki upravniku ne sporočijo števila uporabnikov ali tega ne storijo pravočasno, upravnik upošteva, da enoto uporablja dvakrat toliko oseb, kot se šteje za primerno. Kaj se zgodi, če stanovalci kljub pozivu ne navedejo resničnih podatkov, ni opredeljeno.

Če lastniki psov ne prijavijo, seveda ukrepamo,” pravi Rajko Jerič iz podjetja M.I.S., ki upravlja omenjeni stanovanjski blok na Rusjanovem trgu. Po njegovih besedah nadzorni odbor bloka dobi seznam prijavljenih oseb in psov v stanovanjih.

Če se sosedje ne strinjajo, dobimo povratno informacijo,” dodaja. Potem lastnika znova pozovejo, naj še enkrat prijavi osebe in pse. Če tega ne stori, pa po njegovih besedah nastopi stanovanjska inšpekcija. “Čeprav zakonodajalec ni čisto natančno povedal, kaj sledi,” je dodal. Ni torej povsem jasno, ali torej inšpekcija sploh lahko ukrepa ali ne.

Za omenjeni primer v podjetju niso prejeli še nobene pritožbe, poleg tega ni bilo primera, ko lastnik ob vnovičnem pozivu psa ne bi prijavil. “Če pa dopis dobimo, bomo ukrepali,” je še povedal.

Prijava mora biti pisna
S prijavo števila psov lastniki praviloma niso imeli nikakršnih težav,” o pravilniku povedo v Stanovanjskem podjetju Ljubljana, ki upravlja nekatere večstanovanjske stavbe v prestolnici. Pritožb je po njihovem mnenju za zdaj malo, ker jih morajo prijavitelji upravniku poslati pisno.

Zlasti se ne nanašajo na morebitne neprijavljene pse,” pravijo. Na vprašanje, ali preverijo ujemanje prijav z dejanskim stanjem, pa so odgovorili, da zakon in pravilnik upravniku ne dajeta pooblastil, da bi to storil.

Tudi v upravljalskem podjetju Reyan do zdaj niso dobili pritožb zaradi morebitnih neprijavljenih psov. “Predvidevamo, da so lastniki psov pošteno prijavili njihovo prisotnost v stanovanjih,” povedo.

Podatkov o psih ni
Na ministrstvu za okolje in prostor podatkov o številu prijavljenih psov v stanovanjskih blokih nimajo, saj za zbiranje takšnih podatkov niso pristojni. Prav tako nimajo informacij o tem, s koliko neprijavljenimi psi so imeli upravniki 
opravka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.