Slovenija
114 ogledov

Psihiatrinja: "Znova smo spregledali hudo duševno motnjo."

Slovenska vojska je suspendirala 26-letnega vojaka, ki je včeraj streljal na policista. Vojak je v svojem blogu opozarjal na mobing, ki ga nad njim izvajajo v vojski. Več mesecev je bil na bolniški.

Slovenska vojska je proti 26-letnemu vojaku, ki je streljal na policista, začela disciplinski postopek in izrekla začasen suspenz.  Do zaključka postopka vojak ne sme opravljati vojaške službe.  

Policist, ki ga je včeraj v Litiji ustrelil voznik avtomobila, aktiven vojak, se še vedno bori za življenje. V ljubljanskem kliničnem centru je tudi njegov strelec, ki je bil poškodovan pred prijetjem. 

Po naših informacijah naj bi kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi blog, katerega avtor naj bi bil včerajšnji strelec na policista. Na blogu, do katerega povezavo hranimo v uredništvu Žurnala24, avtor med drugim opisuje mobing, ki naj bi ga nad njim izvajali v Slovenski vojski. Zaradi pritiskov naj bi bil več mesecev na bolniškem dopustu, med drugim naj bi ga zdravili tudi zaradi motenj hranjenja. S pristojnimi naj bi bil na več razgovorih, na katerih naj bi opozarjal na krivice, ki naj bi se mu dogajale, vendar ti razgovori naj se - kot izpostavi na blogu - ne bi zabeležili.

Na blogu med drugim piše: "...oseba začne izvajati šikaniranje proti meni... zaradi njega sem šel na 5 nezapisanih uradnih razgovorov... ker niso bili zapisani, se nisem mogel pritožiti nikamor višje... na koncu so se poveljniki iz cele čete spravili na mene... po okoli sedmih mesecih mobinga me je spravilo do te mere, da sem vse manj jedel, saj je hrana življenje... volje do življenja nisem čutil, počutil sem se kot izmeček v tem svetu... karkoli naredim v življenju, zajebem jih ne da bi si želel..."

"Imamo močno psihološko službo"

V Slovenski vojski bloga ne komentirajo. "Morebitne blogovske dejavnosti naših pripadnikov ne moremo komentirati," za Žurnal24 pove Simon Korez, ki sicer potrjuje, da je bil včerajšnji strelec na policista več mesecev na bolniškem dopustu. "Med drugim smo ga vodili tudi v nekaterih drugih postopkih, večkrat je tudi kršil vojaško disciplino," pravi Korez, ki dodaja, da kar se tiče morebitnega njegovega opozarjanja na mobing v tem trenutku še ne more ničesar povedati, saj vse postopke, v katerih so ga imeli v vojski, še zbirajo.

Pove pa, da vsem pripadnikom vojske nudijo ustrezno pomoč, vkolikor se zanjo izkaže potreba. "V vojski imamo zelo močno psihološko službo, ki se ukvarja s takšnimi primeri. Je pa pri tem potrebno izpostaviti, da takšni ljudje običajno niti ne izkazujejo potrebe po psihološki pomoči."  Informacije, če je bil včerajšnji strelec deležen psihološke pomoči znotraj vojske, še zbirajo.

Korez pri vsem tem še opozori, da včerajšnje dejanje vojaka ne moremo povezovati s Slovensko vojsko. "To, kar je storil, nima nobene veze z morebitnim mobingom, z ničemer. Kar je storil, je nesprejemljivo in nagnusno in zanj ni nobenega opravičila!" Zoper vojaka so v vojski po včerajšnjem streljanju že sprožili ustrezne postopke.

"Nepravilnosti so!"

Da je znotraj Slovenske vojske nekaj hudo narobe, sicer že dlje časa opozarja Sindikat vojakov Slovenije. Gvido Novak, predstavnik sindikata, je za Žurnal24 povedal, da na primere mobinga opozarjajo že več let. "Imeli smo tudi primere, ko so vojaki dobesedno pristali v psihiatriči ustanovi na Begunjah. Hranimo dokumente psihiatra, ki je za enega izmed vojakov ocenil, da je okolje, v katerem dela, zanj škodljivo in nevarno."

Novak poudarja, da je tudi včerajšnji primer streljanja vojaka na policista resen signal, da v Slovenski vojski zadeve niso sprejemljive. "Vendar v sindikatu imamo zvezane roke. Že leta opozarjamo, da se dogajajo nepravilnosti, pa se nihče ne zgane."

Spregledali klic na pomoč

"Skupnost je očitno znova spregledala eno izmed hudih duševnih motenj,"  je za STA povedala psihiatrinja Vesna Švab, ki je prepričana, da je avtor bloga trpel. "Poskušal si je pomagati z vojsko in se zaščititi z izvrstno telesno kondicijo, kljub klicu na pomoč pa te ni dobil pravočasno," pravi Švabova. Avtor v blogu z dolgotrajnimi in hudimi občutki ogroženosti opisuje svojo hudo duševno motnjo, ki se je začela kazati že v otroštvu in se nadaljevala v obdobju mladostništva, meni Švabova in ocenjuje, da je bilo to, da je zbolel za motnjami prehranjevanja, le en del težave. Zato bi bilo potrebno že takrat, ko so ga hospitalizirali, diagnostiko nadaljevati ali razširiti. "Človek se vpraša, kako je mogoče, da toliko časa v obstoječih službah nismo znali ponuditi ustrezne pomoči oziroma identificirati te hude stiske," je dodala.

 

.

 

Komentarjev 9
  • Senior 16:35 24.avgust 2014.

    Kakršna država in parlament s poslanci,taka je tudi naša vojska z vojaki in psihijatri.Imamo močno psihijatrično službo. A res?

  • olaf 08:28 24.avgust 2014.

    Po bitki so zdaj vsi generali. 1001 psihiater bo zdaj modroval, brez haska. Ne moreš zdaj vsakega namesto na disciplinsko zapret v psihiatrično ustanovo. Za ranjenega policista pa držim pesti.

  • mima-šiš 21:52 23.avgust 2014.

    Ta je najboljša od te psihiatrinje. "Bil je v izvrstni fizični kondiciji". a tip ima 45 kil. Potem ti je vse jasno kdo daje diagnoze v tej naši deželi..