Slovenija
6 ogledov

Psihopati imajo drugačne možgane

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Najnovejša študija je pokazala, da imajo psihopati, ki ubijajo in posiljujejo, pomanjkljive povezave med delom velikih možganov, ki so odgovorni za čustvene odzive, in tistim, ki uravnavajo impulze in odločitve.

Znanstveniki so odkrili, da imajo ljudje, ki so zakrivili umor, uboj, posilstvo, pokol in podobna kazniva dejanja, slabše povezave med ključnima deloma možganov. Te povezave so pri psihopatih slabše razvite kot pri ostalih ljudeh. Znanstveniki so povezave primerjali s slabo vzdrževanimi cestami, ki vplivajo na "vožnjo" dražljajev. 

Motnja v razvoju ali prirojena okvara?
Pri raziskavi so uporabili novo tehnologijo upodabljanja možganskih procesov, s katero so povezave analizirali tako strukturno kot funkcionalno. Z novo tehniko magnetno-resonančnega slikanja so ugotovili, da je stopnja nepravilnosti delovanja povezav povezana s stopnjo psihopatije. Znanstveniki so opozorili, da še vedno niso odkrili, zakaj so te povezave poškodovane, niti kdaj so se poškodovale. Torej ni znano, ali gre za gensko okvaro ali motnjo v razvoju. Prav zato rezultati ne bi pomagali pri preventivi, da bi s skeniranjem možganov lahko predvideli potencialne kriminalce.

Dr. Michael Craig
iz Inštituta za psihiatrijo v Londonu je pojasnil, da študija odpira nove možnosti za zdravljenje nevarnih psihopatov. Izsledki raziskave bi lahko vplivali tako na zdravnike in medicino kot na kazensko-sodni sistem. Craig je še poudaril, da je za moralna vprašanja še vedno prezgodaj in bo potrebnih še nekaj raziskav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.