Slovenija
27 ogledov

Psov več kot denarja

Zaradi klateških psov si nekateri vaščani iz KS Bučna vas ne upajo več na spreho Žurnal24 main
Nadloga. Zaradi klateških psov iz Žabjaka si ljudje ne upajo na sprehod. Zaganjajo se v avtomobile in kopljejo po grobovih.
            400
Romov živi v Žabjaku in Brezju. Vsaj toliko naj bi bilo tam tudi psov, menijo v zavetišču za živali.

"V tropih po pet skupaj tekajo okoli vasi. Ugriznili niso še nikogar, a pri psu nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, zato se ljudje bojijo iti na sprehod. Moteči so tudi na regionalni cesti mimo Žabjaka in Brezja, ko se zaganjajo v avtomobile. Sam sem imel zaradi njih že dvakrat razbit avto," nam je o težavah s psi iz romskega naselja potarnal Milan Jakše iz Hudega.

Da psi, ki naj bi jih bilo čedalje več, saj se nenadzorovano razmnožujejo, motijo krajane, nam je dejala tudi Amalija Papež, predsednica Krajevne skupnosti (KS) Bučna vas. "Največ jih je med Brezjem in Potočno vasjo ter Gorenjimi in Dolenjimi Kamencami. Začeli so uhajati tudi na pokopališče, kjer so nedavno poškodovali šest grobov," je povedala Papeževa. O tem so, kot je dodala, že obvestili inšpekcijske službe in mestno občino.

Ljudje, ki se želijo psov znebiti, jih spustijo na cesti mimo Žabjaka in ti se zatečejo k Romom.
Dušica Balažek, romska občinska svetnica

Sestanki, dogovori …
Na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) so nam pojasnili, da so s težavo seznanjeni in da dejavno sodelujejo pri njenem reševanju. "Prvi sestanek na to temo smo imeli že lani, januarja pa smo se dogovorili, da bo občina v naselju pripravila izobraževanje prebivalcev o steklini, ter da bodo veterinarji zaradi medsebojne sprtosti prebivalcev organizirali cepljenje na več lokacijah v naselju" nam je dejal Matjaž Emeršič z Vursa. "Policisti bodo v sklopu zagotavljanja varnosti v naselju opozarjali tudi na cepljenje in registracijo psov. Poleg tega bodo pristojni izvedli odlov določenega števila psov brez lastnika; za to mora denar zagotoviti občina, kot ji to nalaga zakonodaja," je še povedal Emeršič.

Večinoma necepljeni
Inšpekcija ne ukrepa
. Romski psi večinoma niso cepljeni, zato tudi niso čipirani in registrirani, pravijo na mestni občini. Dodajajo, da lastniki psov iz romskih naselij do zdaj niso bili sankcionirani, kar pomeni, da inšpekcijskega nadzora Vursa nad izvedbo cepljenja oziroma varstva pred kužnimi boleznimi v romskih naseljih v novomeški občini še ni bilo.

Strošek je velik
Da bi bila odlov teh psov in nastanitev v zavetišču zaradi njihove številčnosti velik strošek, so priznali na Vursu, to pa je potrdila tudi Dušica Balažek, romska občinska svetnica, ki je opomnila, da se bo pri denarju vse ustavilo in da skorajšnje rešitve te težave zato ne vidi.

To potrjuje tudi odgovor z mestne občine, kjer so nam na oddelku za komunalne zadeve povedali, da so večje akcije reševanja romskih psov s prevozi v zavetišče za občino cenovno težko sprejemljive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.