Slovenija
3126 ogledov

Pujsa v stari meščanski hiši

Pujso Pepo je na balkonu fotografiral sosed, ki je prepričan, da prašič ne spada Žurnal24 main
Pujsa Pepa. Enega od stanovalcev na Slovenski cesti 28 močno moti smrad.

"Smrad se širi skozi odprta vrata po stopnišču navzgor in včasih smrdi kot v svinjaku," pravi eden od prebivalcev stavbe na Slovenski cesti 28 in dodaja, da pujsa Pepa moti tudi druge lastnike stanovanj na tem naslovu. Pujsa, pove, je poleti pogosto na balkonu in tam pušča fekalije, občasno naj bi se to dogajalo tudi na stopnišču in dvorišču.

"Nas v centru mesta to zelo moti in mislimo, da prašič ne spada v staro meščansko hišo," pravi sogovornik, ki je v zvezi s tem že klical inšpekcijo.

Namigne še, da si to nekateri lahko privoščijo, saj je "oče lastnika stanovanja državni tožilec Hinko Jenull, mati pa Jožka Hegler, direktorica mestnega stanovanjskega sklada".

Otroci se igrajo z njo
Pujsa Pepa je last Jaše Jenulla in Vide Cerkvenik Bren, ki se ukvarjata z gledališčem in sodelujeta v skupini Kud Ljud. Pepa je pred nekaj leti nastopila v eni od predstav, in ker sta se navezala nanjo, sta jo obdržala, pravi Jenull.

"To je kot pes," odgovarja na vprašanje, ali res tako smrdi, "tudi po smradu ali hrupu ne izstopa." Pepa je po njegovih besedah mešanka evropskega in azijskega pritlikavega prašiča, ki zraste približno pol metra visoko.

"Je tudi prijavljena na tem naslovu in zanjo plačujemo prispevke," pove Jenull in dodaja, da ima tudi redno in dobro veterinarsko oskrbo.

Večina sosedov po njegovem mnenju nima nič proti Pepi, nekateri celo dovolijo, da se njihovi otroci z njo igrajo. Vprašanja o svojih starših pa Jenull ne komentira, pripomni le, da imajo nekateri preveč časa.

Veterinarska uprava
Na Veterinarski upravi RS (Vurs) so potrdili, da so včeraj v zvezi s Pepo dobili prijavo, in sicer zaradi motenja sosedov s smradom in hrupom, kar pa ni v njihovi pristojnosti.

Pregled bodo vseeno opravili, predvidoma v tem tednu, čeprav "ta zadeva ne spada med najnujnejše". Za prašiče sicer kot za vse živali velja zakon o zaščiti živali, jih pa, kot pravijo na Vursu, obravnavajo v skladu s predpisi za rejne živali. Glede teh je prijav zelo malo, izredni pregledi so večinoma zaradi pojavov kakšnih bolezni na gospodarstvu ali v okolici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.